A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döbbenetes titokra derült fény: több ezer csecsemőt lophattak el a kórházakból Szerbiában

Új bizottságot állít fel a szerb kormány, hogy kivizsgálják a szerbiai szülészetekről korábban eltűnt csecsemők ügyét.

A szerb sajtó információi szerint a bizottságnak 15 tagja lesz, hatot az állam választ, kilencet pedig az eltűnt csecsemők szüleit tömörítő civil szervezetek. Először adatgyűjtéssel fognak kezdeni.

A bizottság azért alakult most meg, mert februárban egy új törvényt fogadtak el. Az eltűnt kisbabák szülei nem kártérítést szerettek volna elsősorban, hanem azt, hogy kiderüljön mi történt a gyermekeikkel, de a kormány állításuk szerint nem volt túl együttműködő.

A sajtó úgy tudja, hogy Szerbiában mintegy 6000 szülő véli úgy, hogy gyermekét a kórházban közvetlenül a csecsemők születése után elrabolták és eladták őket, legfőképpen más európai országokba gazdag, gyermektelen pároknak. Néhány évvel ezelőtt a kormány már felállított egy munkacsoportot, ám végül feloszlott az eltelt időre és az elévülésre hivatkozva.

A Balkan Insight 2017-es cikke szerint 1970 óta a mai napig megtörténnek hasonló esetek, eddig összesen 1500-at jelentettek be. A kórházakban a szülőknek azt mondták, hogy a csecsemő a születés után meghalt, ám a holttesteket sosem mutatták meg, vagy adták át nekik. A sok hasonló eset miatt a szülők és a civil szervezetek úgy gondolják, hogy szervezett csempészet áll a háttérben - írja az Index.

A szerb kormány hozzállása először 2013-ban változott meg, amikor a strasbourgi emberi jogi bíróság kimondta, hogy Szerbia nem tartotta tiszteletben az anya jogát a családi élethez, amikor nem szolgáltak neki pontos információval, hogy mi történt az újszülött gyermekével, aki 1983-ban Ćuprijában közvetlenül a hazaengedése előtt tűnt el.

Az édesanya orvosai állítják, hogy a kisfiú meghalt és a holttestét a szerb fővárosba Belgrádba szállították boncolásra. Az ügyet 19 évvel később, 2001-ben zárták le az egészségügyi hatóságok azzal az indokkal, hogy az eset dokumentumai egy beázás miatt megsemmisültek. Habár a kisfiú halálát sosem anyakönyvezték, a gyermek édesapja emberrablásért feljelentést tett, ám az ügyészség 2002-ben elutasította, miszerint bizonyíték van rá, hogy a csecsemő 1983-ban meghalt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések