A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dél-Korea kitiltaná a felkelő Nap zászlaját a tokiói olimpiáról

Dél-Korea parlamenti sportbizottsága követeli a japán kormánytól, hogy a 2020-ban megtartandó tokiói olimpiáról tiltsák ki a felkelő napos lobogókat. Az indoklás szerint a jelkép sértő és érzékenyen érinti a koreaiakat, ugyanis a szemükben az a japán “imperializmus és militarizmus” szimbóluma.

Japán azonban nem Németország és nem is az Egyesült Államok, hogy saját történelmi jelképeit szégyellje. A tokiói olimpia szervező bizottsága nyíltan megüzente a koreaiaknak: a zászló marad.

Maga a zászló nem kapcsolható semmilyen politika mozgalomhoz vagy állásponthoz, így nem tekintjük tiltott tárgynak

– írták.

Dél-Korea sportbizottsági elnöke, An Min-suk sajtótájékoztatóján adott hangot elégedetlenségének. Szerinte “a zászló a háború szimbóluma, aminek nincs helye olyan békés rendezvényeken, mint az olimpiai játékok”.

A felkelő Nap zászlaja az ördög szimbóluma minden ázsiai és koreai számára, ugyan úgy, ahogyan a horogkereszt Európában a megszállást és a terrort jelenti.

– mondta An Min-suk.

Dél-Korea külügyminiszteri szóvivője, Kim In-chul sajnálatát fejezte ki a döntés kapcsán, szerinte ugyanis Japán nem hajlandó szembenézni történelmi bűnösségével.

“Hiszem, hogy a japán kormány nagyon is jól tudja, hogy a szomszédos országok szemében a felkelő Nap zászlaja a japán imperializmus és militarizmus szimbóluma”, majd hozzátette: mindent el fognak követni annak érdekében, hogy Tokió megváltoztassa álláspontját, és tiltott jelképpé nyilvánítsák a lobogót.

Ez egyébként azért is lenne problémás, mivel a felkelő napos zászló a japán haditengerészetnél a mai napig érvényben van, noha a Japán Tengerészeti Véderőt nehezen lehetne azzal vádolni, hogy Ázsia teljes megszállására készülnének.

A tisztánlátás véget pedig fontos megemlíteni, hogy a japán imperializmust és militarizmust nem a felkelő Nap testesítette meg, hanem a Taisei Yokusankai (Birodalmi Segély Egyesület), aminek a vezetője volt egyébként 1941-től ’44-ig az a Tojo Hideki, akit később háborús bűnösként végeztek ki.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések