A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A jemeni húszik megtámadtak egy szaúd-arábiai olajlétesítményt

A jemeni síita lázadók drónokkal és rakétákkal megtámadtak egy nagy olajlétesítményt a Szaúd-Arábia déli részén található Dzsizanban – közölte a húszik egyik katonai szóvivője hétfőn.

A húszik ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció korábban közölte, hogy megsemmisített négy rakétát és hat robbanó drónt, amelyeket a lázadók lőttek ki. Rijád nem számolt be arról, hogy találat ért-e bármilyen létesítményt.

Az Aramco szaúdi olajvállalat egy napi 400 ezer hordó termelőkapacitású üzemet működtet a Vörös-tenger partján fekvő Dzsizanban, amely a jemeni határtól 60 kilométerre található.

Jahja Szarea húszi katonai szóvivő elmondta, hogy szaúdi katonai létesítményeket és rakétavédelmi rendszereket vettek célba Hamisz Musaitban, illetve egyéb katonai célpontokat támadtak Abha, Dzsizan és Nadzsran területén. Szarea hozzátette, hogy a dzsizani ipari övezetben található olajlétesítményt is célba vették. Az összes említett település Szaúd-Arábia délnyugati részén található, közel a jemeni határhoz.

A húszik szócsövének számító al-Maszíra tévécsatorna szerint az arab koalíció több, a lázadók felügyelete alatt álló terület ellen hajtott végre légicsapást hétfőn.

A húszik fokozták támadásaikat azóta, hogy május végén lejárt a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett tűzszünet. Június végén a lázadók rakétái elérték a szaúd-arábiai fővárost, Rijádot.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések