A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fáknál is hatékonyabb fegyvert jelent a gyep a klímavédelemben

Noha a fák több szén-dioxidot képesek megkötni, a gyepek megkötőképessége jóval stabilabb, ugyanis nagy része megmarad a talajban anélkül, hogy tűz, szárazság vagy áradás során a légkörbe kerülne – derült ki a kaliforniai Davis Egyetemen végzett kutatásokból.

A fák az ember által okozott szén-dioxid-szennyezés mintegy egynegyedét nyelik el világszerte, ám a globális felmelegedés és az aszály miatt nagymértékben megnövekedett a tűzveszélyt, ami a kaliforniai erdőket szén-dioxid-megkötőkből kibocsátóvá változtatta – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A kutatás eredményeit az Environmental Research Letters folyóiratban hozták nyilvánosságra. A szerzők úgy vélik, a vizsgálatok fontos információforrást jelentenek a szén-dioxid-csökkentési erőfeszítésekhez szerte a világon, különösen olyan félszáraz (félsivatagos) környezetben, amely jelenleg a bolygó felületének körülbelül 40%-át jelenti.

Az erdők a szén-dioxidot a fákban, a levelekben tárolják, a gyepek viszont felszívják azt, és a földfelszín alatt tartják.

„A jövőre nézve a modellszimulációink azt mutatják, hogy a rétek több széntartalommal bírnak, mint az erdők, mivel kevésbé vannak kitéve az aszálynak és a tűznek” – mondta Pawlok Dass, a tanulmány szerzője, a UC Davis Egyetem munkatársa.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések