A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

30 ezer betegnek juttat koronavírus-gyógyszert az EU

63 millió euró értékben vásárol a koronavírus kezelésére alkalmas remdesivir gyógyszerből az Európai Unió - jelentette be szerdán az Európai Bizottság. 

Az amerikai Gilead gyógyszeripari vállalattal kötött szerződés értelmében mintegy

30 EZER SÚLYOS ÁLLAPOTBAN LÉVŐ BETEG KEZELÉSÉRE ELEGENDŐ REMDESIVIRT SZÁLLÍTANAK EURÓPÁBA AUGUSZTUS ELEJÉTŐL, AMELYET AZ UNIÓS TAGORSZÁGOK ÉS NAGY-BRITANNIA KÖZÖTT OSZTANAK MAJD SZÉT.

A beszerzést az uniós költségvetés Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből finanszírozzák, amelyet kifejezetten azért hozott létre az EU, hogy a tagállamoknak gyújtson segítséget a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A remdesivir az első olyan koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer, amelynek forgalmazását az Európai Bizottság - Veklury márkanéven - engedélyezte. A mostani megállapodás azért is jelentős, mert korábban arról szóltak a hírek, hogy az amerikai kormány a Gilead teljes készletét hónapokra előre felvásárolta, ami miatt Washingtont és a céget is komoly kritikák érték.

A Bizottság minden követ megmozgat annak érdekében, hogy az európai emberek biztonságos és hatékony kezelést kapjanak a koronavírus ellen

- nyilatkozta Sztella Kiriakidész, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

A kutatások szerint a remdesivir alkalmazásával átlagosan harmadával lehet csökkenteni a koronavírussal fertőzött betegek gyógyulási idejét.  Egy  több mint 1000 fő bevonásával végzett amerikai kutatásból az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezelt betegek átlagosan 11 nap alatt gyógyulnak meg, míg a placebót szedő kontrollcsoport tagjai 15 nap alatt. Az eredmények a súlyos betegek esetében kiemelkedően jók voltak: 18-ról 12 napra csökkentették a gyógyulást.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések