A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Vegyes nyitás várható a főbb európai részvénypiacokon

A pozitív ázsiai és amerikai trendtől eltérően vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek hétfőn. A befektetők figyelme továbbra is a koronavírus-járvány után éledező gazdaságra és a rasszizmus elleni globális tiltakozásokra irányul.

 Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 16 ponttal, a frankfurti DAX-30 index pedig 3 ponttal eshet, míg a párizsi CAC-40 index 12 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 113 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben tovább araszoltak felfelé az árfolyamok a hét első napján, és emelkedő nyitást jeleznek a határidős New York-i indexek is.

Az optimizmust a vártnál sokkal jobb májusi amerikai foglalkoztatási adatok fűtik: a múlt hónapban több mint 2,5 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, szemben az elemzők által várt nyolcmilliós és a rekordmértékű 20,7 milliós áprilisi csökkenéssel. A munkanélküliségi ráta 13,3 százalékra csökkent az áprilisban mért 14,7 százalékról, amely a II. világháború óta a legrosszabb érték volt. Az ígéretes adatok erősítik azokat a reményeket, hogy a járványt követően gyors fellendülés indul el a sorra nyíló gazdaságokban.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben három havi csúcsra ugrottak a tőzsdeindexek hétfőn. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) már a nyolcadik egymást követő kereskedési napon emelkedik, 0,33 százalékos pluszban, 515,15 ponton állt közép-európai idő szerint hétfő reggel nyolc órakor.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,25 százalékos pluszban zárt, míg a dél-koreai Kospi 0,06 százalékos nyereségben közeledett a záráshoz. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,15 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,29 százalékos pluszban állt zárás előtt egy órával. Hongkongban 0,06 százalékos, Mumbaiban 1,36 százalékos, Szingapúrban pedig 1,31 százalékos nyereségben állt a vezető tőzsdeindex közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is emelkedik annak nyomán, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének 14 tagállama és az olajkartellen kívüli tíz szövetséges ország, köztük Oroszország szombaton egy hónappal, július végéig meghosszabbította a kitermelés napi 9,7 millió hordós csökkentéséről kötött egyezséget.

Az augusztusi szállítású Brent hordónként 1,16 százalékos emelkedéssel, 42,79 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,75 százalékos nyereségben, 39,86 dolláron forgott közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,25 százalékkal, 1689,41 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,64 százalékkal 1693,55 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Pénteken Londonban 2,25 százalékos, Frankfurtban 3,36 százalékos, Párizsban pedig 3,71 százalékos pluszban zárt a tőzsde. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,48 százalékkal, az FTSE Eurofirst pedig 300 index 2,47 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 3,76 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 3,15 százalékos, az S&P 500-as mutató 2,62 százalékos, a Nasdaq piac összetett mutatója pedig 2,06 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések