A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor a parlamentben: a Jobbik elnöke esküt tett Soros Györgynek

Azonnali kérdésekre válaszolt a kormányfő a parlamentben. A Jobbik felszólalója tolvajozott, az MSZP lánchidazott, a DK diktatúrázott, az LMP pedig vasutazott.

Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén.

Először Jakab Péter (Jobbik) kérdezte Soros Györgyről, illetve az "1.0-s és 2.0-s tervéről".

"Nem érzi úgy, hogy ez rendkívül ciki?" - kérdezte a kormányfőt, hozzátéve még egy kérdést, "mi történt önnel, míg a Jobbik középre húzódott?"

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt mondta, "van még odaát valaki?"

Szerinte a Jobbik elnöke most "esküt tett Soros Györgynek", kiabál és gyalázkodik.

"Milyen sértődősek ma a tolvajok"

- mondta viszonválaszában Jakab Péter, erre Kövér László házelnökként - beszédmódja miatt - megvonta a szót a Jobbik elnök-frakcióvezetőjétől.

Harangozó Tamás (MSZP) a Lánchíd ügyében azt tudakolta Orbán Viktortól, miért nem ér meg annyit a Lánchíd felújítása, mint néhány luxusszálló felújítása vagy "3 napi dorbézolás" - utalt a tervezett Szent István napi ünnepségsorozatra.

Orbán Viktor szerint ami a tényeket illeti, létezik egy Kisfaludy Program, ami a magyar turizmust hivatott fejleszteni, 20 ezer szálláshely kapott támogatást, kisvállalkozások birtokában mind. A Lánchíd ügyében egy, a Magyar Államkincstár tájékoztatóját kapta elő: Budapestnek 180 milliárd forintnyi állampapírvagyona van, a második leggazdagabb településnek 20 milliárd.

Viszonválaszában Harangozó Tamás azt mondta, nem tudja, minek tapsolnak ilyenkor a kormányoldali képviselők.

"Tarlós István mi a rossebbet csinált kilenc évig?"

- tette még hozzá, kérve, hogy a kormány álljon bele az ügybe.

Kövér László ezt követően a kormányoldali képviselőket kérte, hogy hallgassák türelemmel az ellenzéki felszólalásokat.

A kormányfő viszonválaszában azt tudakolta a vidéki képviselőktől, hogy mely városban van még annyi pénz, mint Budapesten.

"Mekk mesterekkel nehéz" - utalt Budapest vezetésére Orbán Viktor.

Varju László (DK) következett, aki azt tudakolta, hogy szakszervezeti vezetőknek szabad-e a kormány döntései ellen az utcán nyilvánosan tiltakozni, mert szerinte "maga a diktatúra", hogy támogatásmegvonás jár azoknak, akik törvényesen tüntetnek.

Orbán Viktor azt válaszolta: ha jól érti, a szakszervezetek pénzt kérnek a kormánytól. "Ezt örömmel megvizsgáljuk" - mondta rövid válaszában.

Keresztes László Lóránt (LMP) a vasúti átalakítás iránt érdeklődött, illetve annak politikai megfontolásai iránt. Szerinte a mostani kurtítás megszégyeníti a 2010 előtti kormányok által tervezett átalakítási terveket is.

"Hajlandóak-e megállítani az ITM vezetésének ámokfutását?" - tudakolta.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, a magyar vidéket nem a kérdezőnek kell megvédenie, a régi igazságtalanságokat most próbálják orvosolni.

"Ma Magyarországon

a vasúti közlekedésben járványügyi menetrend van,

eközben elkészülnek az elemzések, és ha kell, utána döntéseket hozunk. Addig nincs olyan döntés, amit visszavonhatnék" - tette hozzá.

Keresztes László Lóránt még azt is kérdezte, van-e kínai kihasználtsági garancia a Budapest-Belgrád vasútvonallal kapcsolatban.

Orbán Viktor azt mondta, "geopolitikai döntés" van a mögött, hogy a magyar fővárost más, régiós országok fővárosaival összekötik.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt tudakolta, helyes-e, hogy Mészáros Lőrinc és a Hunguest Hotels 850 dolgozót bocsátott el azok után, hogy állami bértámogatást kapott a kormánytól.

"Miközben százezrek az utcán vannak, tömik az oligarcháikat" - jegyezte meg.

Orbán Viktor azt válaszolta, mindegy, hogy hívják az igénylőt egy támogatásnál, "Mészárosnak vagy Leisztingernek".

Szerinte

a kérdező tudatlan és tájékozatlan, amikor arról beszél, hogy fél millió ember veszítette el állását;

130 ezer ember lett munkanélküli, nem több, ők munkát fognak kapni.

Szabó Tímea újra feltette a kérdést, hogy felvette-e a támogatást Mészáros Lőrinc, aki "187 milliárd forintot kapott a járványügyi védekezés idején mindenféle jogcímeken".

"Ez igazságos, miniszterelnök úr?"

Orbán Viktor megérti, hogy számokkal kapcsolatban nehézségek vannak, "politikai iskolázatlanságra utal" az, amit Szabó Tímeától hallott.

Bencsik János (független) az iránt érdeklődött, hogy pártállami titkosszolgálatokkal együttműködő személy (például Xantus János vagy Szita Károly) lehet-e akadémista Magyarországon. Ezzel kapcsolatban törvénymódosító javaslata is van.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, "módszertani probléma" van a kérdéssel, túl későn kapta meg, tájékozódni fog az ügyben és válaszol majd.

Bencsik János megköszönte, de érdeklődött, hogy miért kell ehhez tovább tájékozódnia.

Orbán Viktor azt mondta, "beszéljünk komolyan", tájékozódni kell, de érdekes, hogy KGBéla frakciójában ült korábban Bencsik János (a Jobbikban - a szerk.).

Szakács László (MSZP) újfent elővette a Kisfaludy Programra utalva tudakolta Mészáros Lőrinc turisztikai "jussát". "Vannak olyan cégek, amelyeknek erőn felül kell teljesíteni a támogatáshoz, és vannak, amelyeknek nem. Hogyan fordulhat ez elő?"

Orbán Viktor erre a kérdésre újra válaszolt: nem szabad összekeverni a válságkezelési programot a turisztikai fejlesztéssel.

Szakács viszonzásként még megkérdezte, miért nem szóltak Mészáros Lőrincnek, hogy ne rúgjon ki embereket.

Orbán Viktor szerint ez egy harmadik kérdés, ez a vállalkozások működésével kapcsolatos.

Bősz Anett (DK) az iskolaőrségre utalva azt kérdezte,

mit keres az iskolákban a gumibot és a gázspray.

Orbán Viktor válaszában elmondta, "óvnám magunkat arról, hogy a magyar iskolarendszerről egy-két mondatos, sommás véleményt alkossunk". Szerinte a magyar oktatás teljesítményének megítélése nem lehet fehér vagy fekete, több megbecsülést kért az oktatási rendszerrel kritikusak részéről.

"A kérdés jogos, hogy a legrosszabb helyzetben lévő, sok esetben cigány származású diákokat miért nem sikerül integrálni. Erre most az a válasz, hogy ha nincs egy kemény kezű iskola, akkor nem lehet rendet tartani a magukról megfeledkezett diákokkal szemben, és meg kell védeni a pedagógusainkat is" - ecsetelte a miniszterelnök.

Bősz Anett hozzátevőlegesen még azt is kérdezte, hogy mi garantálja, hogy például egy "rohamot kapó" gyermekkel szemben nem jár el erőszakkal az iskolaőr.

Orbán Viktor rögzítette: az eszközökben nem értenek egyet a kérdezővel.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések