A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nemzetközi botrány egy iráni bíró rejtélyes bukaresti halála miatt

Bekérette a román külügyminisztérium Irán bukaresti nagykövetét, hogy tisztázza az ázsiai ország által Romániával szemben megfogalmazott vádakat. A két ország közötti vita azt követően robbant ki, hogy pénteken Bukarestben gyanús körülmények között elhunyt egy iráni bíró, akit hazájában korrupciós ügyek miatt köröztek, emberi jogi szervezetek szerint pedig az iráni rendszerrel szemben álló ellenzékiek megkínzásában is részes volt.

A bukaresti külügy arról tájékoztatta Morteza Abutalebi nagykövetet, hogy az elhunyt Golam Reza Manszúri halálának körülményeit illetően zajlik a nyomozás, amelynek eredményeiről annak lezárultát követően a hivatalos csatornákon azonnal tájékoztatják az iráni felet. A román külügyminisztérium egyúttal meglepetésének adott hangot az iráni külügyminisztérium által az ügyben kiadott nyilatkozat miatt.

A teheráni külügyminisztérium még vasárnap nyilvánosan felszólította a román hatóságokat, hogy azonnal intézkedjenek Manszúri halála okainak tisztázása érdekében.

A volt bíró halála valóban rejtélyes. A hivatalos változat szerint ugyanis kizuhant bukaresti szállodája emeleti szobájából, ugyanakkor egyes, az eset után készített felvételeken úgy tűnik, mintha a recepció előtt, a szálloda halljában feküdne a holttest. A román hatóságok hivatalos álláspontja szerint öngyilkosság történt, ugyanakkor Manszúri ügyvédje éppen a román illetékeseket teszi felelőssé védence halála miatt. A román igazságszolgáltatás ugyanis hatósági felügyelet alá helyezte a volt bírót, így a bukaresti hatóságok kötelessége lett volna, hogy szemmel tartsák, és vigyázzanak a testi épségére.

Ali Bageri, az iráni igazságügy-minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős illetékese is hasonlóan nyilatkozott, mondván: Romániának át kell adnia a halál körülményeivel kapcsolatos bizonyítékokat, egyúttal magyarázattal kell szolgálnia arra nézvést is, miért nem védték meg a testi épségét. Úgy véli, a román kormány közvetlenül felelős Manszúri haláláért.

A teheráni rezsimhez közel álló ISNA portál tíz kérdést fogalmazott meg Manszúri halálával kapcsolatosan, amelyek egyike az, hogy vajon öngyilkos lett, vagy lelökték.

A 66 évesen rejtélyes körülmények között elhunyt egykori bíró karrierje fénykorában Teherán egyik elit kerületében, Lavaszanban tevékenykedett, ám pályája derékba tört, amikor korrupcióval gyanúsították meg egy ingatlanberuházás ügyében. Emellett emberi jogi ügyekben is érintett volt: a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet két feljelentést is tett ellene Németországban, Miután 2013-ban, Mahmúd Ahmadinezsád elnöksége idején számos ellenzéki újságíró bebörtönzéséért és megkínzásáért volt felelős.

Az ellene megfogalmazott korrupciós vádak arról szóltak, hogy 500 ezer eurót kapott azért, hogy sürgessen meg egy építési engedélyt egy dúsgazdag, befolyásos építési vállalkozó számára. Az ügyben az iráni rezsim több magas rangú tisztségviselője is érintett. Egy külföldön élő iráni újságíró szerint a volt bíró szoros kapcsolatban állt a perzsa állam titkosszolgálatával.

Manszúri még tavaly Németországba szökött, hazájában ezt követően nemzetközi körözést bocsátottak ki ellene. Június elején ugyanakkor egy videóban azt mondta: csak egészségügyi kezelésekre utazott Európába, és haza akar térni. Ezt követően Bukarestben bukkant fel, ahol a nemzetközi körözés nyomán a rendőrség őrizetbe vette. A bukaresti ítélőtábla június 12-én elutasította az előzetes letartóztatásba helyezését, ehelyett hatósági felügyelet alá helyezte, és július 10-i hátáridőt szabott meg Teherán számára, hogy hivatalosan kérje a kiadatását. Egyben felszólította a román bevándorlási hatóságot, tárja fel, milyen emberi jogi és börtönviszonyok várnák hazájában a volt bírót a kiadatása esetén.

A bukaresti ügyészség egyébként közölte, hogy a boncolás nyomán megállapították: Manszúri halálát egy kemény tárggyal való ütközés váltotta ki, vélhetően zuhanás nyomán. Az ügyben olyan feltételezések is felröppentek, hogy az iráni titkosszolgálat állhat a halál hátterében, a román illetékesek által lefolytatott hivatalos nyomozás végéig azonban csak találgatni lehet a halál körülményeiről.  Persze könnyen megtörténhet, hogy azután is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések