A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A McLaren-jelentés megerősítette a feddhetetlen munkát

A sport világának egyik legismertebb jogász professzora, Richard McLaren által vezetett vizsgálóbizottság megállapította, hogy a Magyar Antidopping Csoport (MACS, angolul HUNADO) magas szakmai színvonalú, a WADA Kódex elvárásainak maximálisan megfelelő és feddhetetlen munkát végez - szögezte le Tiszeker Ágnes, a MACS ügyvezető igazgatója az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A dokumentum szerint az orosz doppingbotrány kivizsgálásával és nyilvánosságra hozatalával 2016-ban ismertté vált McLaren-bizottság a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) működésével kapcsolatos vizsgálati eljárása során megállapította, hogy a MACS "semmilyen módon nem érintett az IWF-ben tapasztalható esetleges visszaélésekben".

"A vizsgálat alapja a német ARD televízió által 2020. január 5-én sugárzott, az IWF-et fókuszba helyező, de a HUNADO-ra nézve is rosszindulatú állításokat tartalmazó dokumentumfilm volt. Ennek kapcsán a HUNADO működése negatív színben tűnt fel. A valóság ezzel szemben az, hogy ezek a negatív megállapítások semmilyen alappal nem rendelkeztek" - olvasható a közleményben.

Tiszeker Ágnes kiemelte, hogy a McLaren-jelentés - összhangban a MACS-nak a sugárzás után azonnal elindított belső vizsgálatával - semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel a Magyar Antidopping Csoport működésében, sőt, a HUNADO és a magyar szakemberek kifogástalan és magas színvonalú működését írta le.

"McLaren professzor kijelentette, hogy a HUNADO végig együttműködött a vizsgálat során, és nem felelős a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségen belül tapasztalható esetleges visszaélésekért. A HUNADO minden esetben a WADA előírásainak megfelelő módon látta el a tevékenységét" - szögezte le a MACS vezetője, kitérve rá, hogy 45 doppingellenőrük munkájában - akik a súlyemelésen kívül számos más sportág legrangosabb nemzetközi sporteseményeinek, továbbá a londoni és a riói olimpia doppingellenőrzésében is részt vettek - nem állapítható meg szabálytalanság, munkájukat mindig is szabályszerűen végezték.

"A HUNADO nevéhez és szakszerű munkájához több száz pozitív doppingminta, több száz doppingoló sportoló leleplezése köthető világszerte, nem véletlen, hogy szemben az ARD bizonyos állításaival, az Amerikai Doppingellenes Szervezet is a magyarok szakértelmére támaszkodott több esetben" - áll a közleményben, amelyet Tiszeker Ágnes azzal zárt, hogy a MACS a saját belső vizsgálata és a McLaren-jelentés megállapításai alapján, a szervezetet ért vádak tekintetében az ügyet lezártnak tekinti, további lépéseket nem tervez, és doppingellenes munkáját töretlenül folytatja.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések