A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Budapesten már nagyobb a légszennyezés, mint a vírus előtt volt

Ahogy fokozatosan nyitnak az európai országok, úgy tér vissza a légszennyezés is a nagyobb városokba, Párizsban, Brüsszelben és Milánóban jelentősen megugrott a nitrogén-dioxid mértéke a levegőben, mindemellett Németországba, Franciaországba és Olaszországba ismét visszatértek a forgalmi dugók – írja a Financial Times az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adataira hivatkozva. 

A magyaroknak sincs okuk az ünneplésre, az adatok szerint Budapest az egyetlen nagyváros, ahol a légszennyezés már meg is haladta a lezárások előtti szintet.

Jelentősen megemelkedett a legtöbb európai nagyvárosban a légszennyezettség, miután elindultak az újranyitások, köszönhetően a nagyobb forgalomnak. A lezárások idején mérthez képest Párizsban, Brüsszelben és Milánóban is jelentősen megemelkedett a nitrogén-dioxid mértéke a levegőben – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss adataiból. A koronavírus levegőminőségre és környezetvédelemre gyakorolt pozitív hatása úgy tűnik, rövid életűnek bizonyult.

Sőt, sok városban a légszennyezettség úgy van a koronavírus előtti vagy ahhoz közeli szinteken, hogy a forgalom még mindig nincs a krízis előtti szinteken. Mindez azt jelenti, hogy már a teljes gazdasági nyitás előtt elérhetik az országok a vírus előtti környezetszennyezési szinteket.

Az adatok szerint a légszennyezettség a legtöbb európai országban azért még alatta van az egy évvel ezelőtti adatoknak, de nyugtalanító, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire meg tudott ugrani ez a mutató.

A TomTom adatai szerint Németországban, Olaszországban és Franciaországban a lezárásokhoz képest jelentősen megnőtt a forgalom az utakon, mindeközben a tömegközlekedési eszközöket használók száma meredeken visszaesett.  A londoni metró például az ilyenkor szokásos utasforgalmának csupán 12%-át bonyolítja.A légszennyezettségi adatok szerint azokban a városokban, ahol nem volt olyan szigorú a lezárás (például Malmö), magasabb értékeket mértek most, mint egy évvel ezelőtt. Athénban, Bukaresten és Münchenben is jelentősen emelkedett a légszennyezés.

A LEZÁRÁSOKKAL ÉRINTETT NAGY EURÓPAI VÁROSOK KÖZÜL BUDAPEST AZ EGYETLEN, AHOL A LÉGSZENNYEZÉS MÁR A LEZÁRÁSOK IDEJÉN MÉRT SZINT FÖLÉ KERÜLT.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések