A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az uniós vezetők aggodalmukat fejezték ki a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke aggodalmát fejezte ki a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt a Kína elnökével HsziCsin-pinggel és miniszterelnökével, Li Ko-csianggal tartott hétfői videokonferencia során.

Charles Michel a tanácskozást követő sajtókonferencián elmondta, hogy az EU továbbra is az egy ország két rendszer szerződésben rögzített elvét veszi figyelembe, és felszólította Kínát, hogy mielőbb biztosítsa a politikai pluralizmus, és a demokrácia érvényesülését, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását a kelet-ázsiai városállamban.

A két vezető közös sajtónyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy a Kína által elfogadott nemzetbiztonsági törvény ellentétes a hongkongi alkotmányban foglaltakkal, továbbá Hongkong autonómiájával és független igazságszolgáltatási rendszerévl. Aggodalmukat fejezték ki továbbá a Kínában egyre romló emberi jogi helyzet miatt, különösen a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen és Tibetben élő kisebbségek helyzetét illetően.

A 2014-ben megkezdett kétoldalú beruházási megállapodásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban Von der Leyen elnök elmondta, hogy Peking nem teljesítette a tavalyi EU-Kína csúcson elfogadott zárónyilatkozatban foglaltakat, többek között az európai vállalatok kínai piachoz való hozzáférésének javítását, a beruházások védelmét és az egységes keretfeltételek biztosítását. Hozzátette: a beruházási megállapodás megkötéséhez, Kínának jelentős kötelezettségvállalásokat kell tennie, az vállalatainak juttatott állami támogatások átláthatósága, és a külföldi cégekre kényszerített technológia transzferek területén.

Az uniós vezetők kijelentették, hogy Kína megkerülhetetlen partner az éghajlatváltozás elleni harcban, de az országnak mihamarább el kell köteleznie magát arra, hogy határain belül is fellép a káros kibocsátások legalább rövid távú csökkentése érdekében, hosszabb távon pedig a lehető leghamarabb célul kell kitűznie a klímasemlegesség elérését. Hangsúlyozták továbbá, hogy az új digitális technológiák kínai fejlesztésének együtt kell járnia az alapvető jogok tiszteletben tartásával és az adatvédelemmel, és egyben aggodalmukat fejezték ki a kiberbiztonsággal és a dezinformációs kampányokkal kapcsolatban is.

A vezetők leszögezték: "Kínával kölcsönösen függő viszonyban vagyunk, ugyanakkor fel kell ismernünk, hogy más elveket vallunk a multilaterializmusról, más értékeink vannak a politikai rendszereket illetően is. Az EU-nak magabiztosan és józanul kell fellépnie, hogy megőrizze saját értékeit."

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések