A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Abbahagyhatatlan ribizlis pite: jó sok habbal, omlós tésztával

A ribizlis, habos pite egyszerre fanyar és édes, és a melegebb nyári napokon is kifejezetten jólesik.

Ha szereted a savanykás ribizlit, akkor most a kedvenc süteményeidet is feldobhatod vele. Jól illik az édes pitetésztához, amit ráadásul még vastag habréteg is megkoronáz. Alapnak a linzertészta most is remek választás. Egyszerűen összeállíthatod, csak arra ügyelj, hogy minél gyorsabban végezz vele. A ribizli a sütőben szinte lekvárrá sül.

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 db tojás

A TETEJÉRE
40 dkg ribizli
20 dkg cukor
3 db tojásfehérje
2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa
1 csipet só

Elkészítés:

A lisztet szórd egy tálba, keverd össze a sóval, a sütőporral, majd add hozzá a felkockázott, hideg vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már jó morzsalékos, tedd hozzá a porcukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha nem akar összeállni, adj még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet vagy tejfölt. Formázz belőle egy nagyobb és egy kisebb gombócot kétharmad-egyharmad arányban, takard le, és tedd a hűtőbe fél órára.

Pihentetés után a nagyobb tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, és béleld ki vele a vajjal kikent piteformát. Szurkáld meg több helyen, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Szórd meg zsemlemorzsával vagy búzadarával, rakd rá a megmosott, lecsepegtetett ribizlit. Nyújtsd ki a kisebb tésztát is, és fedd be vele a gyümölcsöt. Forró sütőben, 170 fokon süsd 20-25 percig. Addig a tojásfehérjét kezdd felverni egy csipet sóval, és kanalanként add hozzá a kristálycukrot.

Az elősütött tésztát húzd ki a sütőből, és kend rá a tojáshabot, még mutatósabb lesz, ha habzsákból nyomod. Vedd vissza a hőfokot, és süsd 150 fokon 15 percig, hogy a hab rászáradjon, és megpiruljon. Tálaláskor a tetejére tehetsz még ribizlit.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések