Virágzik a levendula, amit számos területen felhasználhatsz, így a gyógyításban, a szépségápolásban, illatosításra, sőt a konyhában is. Sütik ízesítésére szintén kiváló, de érdemes megkóstolni a levendulaszörpöt is. Mivel elég intenzív az íze, keverj hozzá jó sok citromot. Ha hosszabb időre tennéd el, érdemes dunsztba tenni.
Hozzávalók:
* 1 kg cukor* 1 l víz
* 3 bögre levendula
* 5 db citrom
Elkészítés:
A levendula szárát távolítsd el, szecsak a virágra lesz szükséged, majd öblítsd le. A cukrot, az alaposan megmosott citromok héját és levét rakd egy lábosba, öntsd fel a vízzel, majd forrald fel, azaz készíts szirupot.Amikor a cukor teljesen felolvad, rakd bele a levendulát. Takard le, és pihentesd legalább egy éjszakán át, de akár egy napig is állhat.
Közben az üvegeket alaposan mosd el, majd mosogatógépben vagy mikróban sterilizáld. A szirupot szűrd át gézen vagy kis lyukú szűrőn, majd forrald fel, és rögtön töltsd a sterilizált, felforrósított üvegekbe. Tedd száraz dunsztba, és várd meg, míg egy-két nap alatt kihűl plédek, párnák között.
0 Megjegyzések