A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az MNB engedélyezte a CIG EMABIT egyes magyar üzletágainak értékesítését

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte, hogy a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) átruházza az Aegon Biztosítóra casco, magyar ingatlan- és vagyonbiztosítási, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási, valamint szállítmány- és közúti felelősségbiztosítási szerződésállományát június 1-jei hatállyal.

 Az EMABIT anyavállalata, a CIG Pannónia Életbiztosító csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tájékoztatott a jegybankhoz április 22-én benyújtott kérelme alapján meghozott döntésről.

A CIG Pannónia Életbiztosító április 8-án jelentette be, hogy leányvállalata szavatolótőke-helyreállítási tervének keretében több mint 100 ezer szerződéstől, közel 6 milliárd forint állománydíjú portfóliótól válik meg.

Az MNB tavaly novemberben kéthónapos határidővel kötelezte helyreállítási terv készítésére a nem-élet biztosításokkal foglalkozó CIG EMABIT-ot azzal, hogy szavatoló tőkéjét a szükségletet fedező szintre kell állítani, vagy csökkentenie kell kockázati kitettségét. A jegybank azt követően döntött a biztosítóval szembeni intézkedésekről, hogy a CIG EMABIT szavatolótőke-megfelelése kedvezőtlen irányba mozdult el az olaszországi úgynevezett "gaming" kezesi biztosítások kapcsán bekövetkezett több jelentős káresemény következtében.

Az MNB március 27-én elutasította a biztosító helyreállítási tervét, és április közepéig új terv benyújtására kötelezte a társaságot. A jegybank ezt azzal indokolta, hogy a tervben szereplő egyes lényeges adatok megalapozatlannak bizonyultak, így nem volt alkalmas annak érdemi alátámasztására, hogy a CIG EMABIT a jogszabály által előírt határidőben helyreállítsa szavatolótőke-megfelelését.

Április 29-én az MNB augusztus 4-ig meghosszabbította a CIG EMABIT szavatolótőke-helyzetének rendezési határidejét. A társaság továbbra sem köthet új biztosítási szerződéseket, a régieket nem hosszabbíthatja meg, és nem fizethet osztalékot, amíg a szavatolótőke-szintet nem állítja helyre, vagy a szavatolótőke-szükséglet teljesítése érdekében nem csökkenti a kockázati profilt.

A CIG Pannónia csoport 2019-ben adózás után 641 millió forint veszteséget könyvelt el, teljes átfogó jövedelme 326 millió forint veszteség volt a CIG Pannónia Életbiztosító március 26-án publikált nemzetközi számviteli szabályok szerinti, konszolidált, nem auditált jelentése szerint.

Az adózott eredmény 2,435 milliárd forinttal maradt el az előző évitől, aminek fő oka a nem-élet szegmensben az olasz határon átnyúló kezesi biztosítási terméknél bekövetkezett jelentős káresemények és kapcsolódó visszaélések (teljes eredményhatásuk 2,39 milliárd forint), valamint a Konzum/Opus részvény-átalakításon realizált 1,056 milliárd forint árfolyamveszteség volt.

Ezek nélkül a csoport adózott eredménye 2019-ben 2,805 milliárd forint lett volna, 1,011 milliárd forinttal magasabb a 2018-asnál.

A CIG Pannónia Életbiztosító márciusban közölte, határozott intézkedéseket tesznek az EMABIT rendbetétele érdekében. Neves ügyvédi irodákat bíztak meg a cég jogi képviseletével, felfüggesztették a kezesi szolgáltatást Olaszországban, felülvizsgálják a vitatott szerződésekhez kapcsolódó kárigényeket, fokozatosan minimalizálják a kockázatokat.

A függő károk és a még mindig magas kitettség miatti tartalékképzési kötelezettségek miatt a vagyonbiztosító Szolvencia II szerinti szavatolótőke-megfelelési mutatója 60 százalék, így a menedzsment a helyreállítási terv keretében a megfelelő szolvencia szint elérésére összpontosít - tették hozzá.

Ennek érdekében a magyar kezesi területen a további értékesítés leállítását rendelte el az igazgatóság, egyben közölték, hogy a menedzsment várakozása alapján a vállalkozás folytatásának elve az EMABIT esetében nem fenntartható.

A CIG Pannónia Életbiztosító részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a 33 forint névértékű papírok a csütörtöki kereskedést 186 forinton zárták, 2,11 százalékkal - 4 forinttal - alacsonyabban az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb ára 407 forint, a legalacsonyabb 100 forint volt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések