A fűszerekkel, aszalványokkal gazdagított húsvéti zsemle nem hiányozhat az angolok ünnepi asztaláról.
Ha eddig még nem próbáltad ki a gazdag fűszerezésű húsvéti zsemlét, idén mindenképpen készítsd el. Az Angliában nagypénteken asztalra kerülő finomság egyik jellegzetessége a tetején lévő kereszt. A különleges péksüteménynek varázserőt is tulajdonítanak.
A zsemle kelt tésztából készül, és a mézeskalács-fűszerkeverék is sokat dob rajta. Rakhatsz bele aszalt sárgabarackot, meggyet, áfonyát. Vajjal, lekvárral, mézzel csodás reggeli vagy vacsora.
Hozzávalók:
A tésztához:
* 30 dkg liszt
* 5 dkg porcukor
* 5 dkg dió
* 5 dkg mazsola
* 3 dkg vaj
* 1,5 dl tej
* 1 tojás
* 1,5 dkg friss élesztő
* 1 teáskanál mézes fűszerkeverék
* fél narancs reszelt héja
* fél citrom reszelt héja
* csipet só
Kereszthez:
* 3 csapott evőkanál liszt
* 2-3 evőkanál víz
Mázhoz:
* fél dl víz
* 2 evőkanál cukor
Elkészítés menete
A tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, majd morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül tíz percig, amíg felfut, tehát a térfogata a többszörösére nő. Közben vegyítsd a lisztet a reszelt citrom- és narancshéjjal, a fűszerkeverékkel, a sóval, rakd hozzá az olvasztott vajat, a tojást, és tedd hozzá a felfutott élesztőt. Takard le, és meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül 50 perc alatt.
Ezt követően gyúrd át, majd formázz belőle nyolc-tíz zsemlét. Pakold sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. A lisztet keverd csomómentesre a vízzel. Ezzel rajzolj keresztet minden zsemlére. A masszát nyomózsákba is töltheted, úgy könnyebb dolgod lesz. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20-25 perc alatt szép pirosra.
A vízből és a cukorból pár perc alatt főzz szirupot, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró zsemléket. Ettől lesz a péksütemény szép fényes és ragacsos. Várd meg, amíg kihűl, és már kínálhatod is.
0 Megjegyzések