A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erdélyi márványos kuglóf keverve: mennyei, békebeli süti egyszerűen

Kevés munka, látványos és ellenállhatatlan végeredmény: ez a puha kuglóf vendégek nélkül is villámgyorsan elfogy.

A kuglóf az egyik legrégebbi és legjobb húsvéti sütemény, ami eredetileg kelt tésztából készült. Mára viszont a kevert változatok legalább olyan népszerűek, hisz jóval egyszerűbbek, kevesebb időt vesz igénybe az elkészítésük. Ezt a sütit erdélyi ismerősünknél kóstoltuk először. Márványozva mutatósabb, és érdemes még csokival is leborítani. 

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ
25 dkg liszt
20 dkg cukor
4 db tojás
1 dl tej
1 dl olaj
1 db citrom
1.5 teáskanál sütőpor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor

A TETEJÉRE
10 dkg étcsoki
1 evőkanál olaj
dekorcukrok

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval. A sárgákat rakd egy tálba, add hozzá a cukrot, a vaníliát, és keverd ki jó habosra. Ha már szép fényes, öntsd hozzá az olajat és a tejet, majd tedd hozzá a reszelt citromhéjat és a sütőporral vegyített lisztet. Végül óvatosan forgasd bele a tojáshabot, vigyázz, hogy ne törd össze. Vedd ketté, és a felébe keverj kakaót.

A kuglófformát vajazd ki, szórd meg liszttel, és egyengesd bele a vaníliás masszát, arra pedig a kakaós tésztát. Fogj egy villát vagy kanalat, és laza mozdulatokkal keverd össze a két réteget, így lesz szép márványos. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 50 perc alatt. Végezz tűpróbát, mielőtt kiveszed a sütőből. Ha a kuglófba szúrt tűre nem ragad massza, biztosan átsült. Hagyd pár percig hűlni, majd borítsd egy tálra. 

A tetejére a csokit olvaszd fel vízgőz felett, keverd hozzá az olajat, majd csorgasd a kuglóf tetejére. Díszítheted még dekorcukrokkal, húsvéti figurákkal is. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések