A friss, rostokban gazdag tavaszi zöldségek felpörgetik az anyagcserét, és elősegítik a fogyást.
A tavasz nemcsak az első igazán meleg napsugarakat hozza el számunkra, de a gyümölcs- és zöldségszezon kezdetét is. A zsenge, friss, rostokban gazdag zöldségfélék ilyenkor kifejezetten fontosak, hiszen amellett, hogy értékes tápanyagokkal látják el a szervezetet, és energiával töltenek fel, segítenek a fogyókúrában is.
Tavasszal jellemzően a zsenge leveles zöldségek szezonja van, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, beindítják az anyagcserét, elősegítik a máj méregtelenítési munkáját, és persze finoman elkészíthetők. Első lépésként szerezz be belőlük párat a hűtődbe, és évezd jótékony hatásait.
A tavasz jó időszak arra, hogy a természet mellett a tested-lelked is megújuljon.
Sóska
A savanykás ízű sóska - amelynek különleges ízét a benne található oxálsav adja - nem csak kalóriaszegény, ami 100 grammjában csupán 22 kcal-t tartalmaz, a levelek fehérjéket, antioxidánsokat és 30%-ban zsírokat tartalmaznak, amelyek késleltetik a zsíremésztést, és növelik az étvágycsökkentő hormonok szintjét, ennél fogva elnyomják az étvágyat és a sóvárgást - derült ki a Biotechnológiai Információk Nemzeti Központjának - NCBI - tanulmányából.
A sóska magas C-vitamin- és ásványisó-tartalma sem elhanyagolható, de foszfort, vasat, magnéziumot és A-vitamint is tartalmaz, utóbbi az anyagcsere-folyamatok fontos szabályozója. Ahogy pedig a többi zöld leveles zöldség, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, míg előbbinek érfalvédő hatása van, addig utóbbi a szabad gyököket hatástalanítja, káliumtartalma pedig a magas vérnyomást szabályozza.
Érdemes nyersen vagy salátában fogyasztanod a zöldséget, receptet ide kattintva találsz. Oxálsavtartama miatt használj a sűrítésre valamilyen tejterméket, ami csökkenti a hatását, ami szerepet játszik a vese- és húgyhólyagkő-képződésben.
Spenót
A spenót - a sóskához hasonlóan - tartalmaz tilakoidokat, ásványi anyagokat, vasat, magnéziumot, B-vitamint, magas rosttartalma révén pedig segíti az emésztést, ami a fogyás egyik alapja. A benne található kálium vízhajtó hatással bír, és megszünteti a hastáji puffadást.
Popeye kedvenc ételét használat előtt érdemes kicsit megfonnyasztani, majd fokhagymával, medvehagymával fűszerezni, de a spenót kitűnő főzelékalap is.
Rukkola
A rukkolát - más néven borsmustárt - van aki szereti, van aki nem, de azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy egy olyan salátanövényről van szó, ami számtalan jótékony hatással bír.
A rukkola segíti a méreganyagok kiválasztását, és vértisztító hatással bír, B- és C-vitamin-tartalma szerepet játszik a zsírok lebontásában. 100 grammja csupán 25 kcal-t tartalmaz, így szinte annyit ehetsz belőle, amennyit csak bírsz.
Köretként frissen fogyasztva a legízletesebb, de salátába keverve is jó megoldás, ha egy könnyed ebédre vagy vacsorára vágysz. Receptet ide kattintva találsz hozzá.
Zöldborsó
A hasi zsír, azaz a zsigeri zsír mennyiségét a rostok fogyasztásával és rendszeres testmozgással lehet csökkenteni.
A borsó - ahogy a többi hüvelyes - kiváló rostforrás, 100 grammjában 5,7 gramm rost található, de 6 gramm proteint is tartalmaz, így érdemes gyakran fogyasztani belőle. Magnéziumban, mangánban, kalciumban, foszforban, vasban, cinkben és A-, B-, C-vitaminban gazdag.
Manapság levesként, főzelékként vagy franciasalátába használják, de egy isteni mentás zöldborsókrémet is készíthetsz receptünk segítségével.
Hónapos retek
A hónapos retek egy igazán szépséges tavaszi csemege, ami pirosló színével a tavasz ébredését jelzi. A csípős ízű retek nemcsak az immunrendszert erősíti, de a fogyókúrád is elősegíti a benne található hatóanyagok miatt. Támogatja a zsírok lebontását, a népi gyógyászat szerint pedig vírusölő, gyulladásgátló hatása is van, így a szervezet méregtelenítési folyamatait is elősegíti.
Nyersen vagy salátában fogyasztva, teljes kiőrlésű kenyér és sovány csirkemellsonka mellé eheted, de ha valami igazán különlegesre vágysz, köretként sült retket is készíthetsz belőlük.
0 Megjegyzések