A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A román gazdaságot hazavágta volna a koronavírus? Az IMF-hez fordulnak

Románia bejelentette, hogy feltétel nélküli hitelmegállapodásokat akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), hogy a koronavírus-járvány idején célirányos intézkedéseket hozzon a gazdaság megsegítése érdekében.

Florin Citu román pénzügyminiszter a Bloombergnek adott interjúban elmondta, hogy a román kormánynak szándékában áll felhasználni a Világbankkal kötött és folyamatban levő ötszázmillió eurós hitelmegállapodást is erre a célra.

Ami szokatlan: Citu szerint ezeknek a megállapodásoknak nem lennének feltételeik, mint a szokványos kölcsönöknek, amelyek folyósítását a nemzetközi pénzintézetek strukturális reformok végrehajtásához kötik a hitelért cserébe - emeli ki a Magyar Nemzet cikke.

A koronavírus-válság minden országra súlyos gazdasági terhet ró, de abban komoly eltérések vannak, hogy az adott kormányoknak mik a lehetőségeik, és ebben döntő az, hogy korábban mennyire folytattak egyensúlyi gazdaságpolitikát. Romániában több éve viszonylag magas költségvetési és egyben fizetésimérleg-hiány áll fenn. Citu szerint az eredetileg tervezett 3,6 százalék helyett hat százalék lehet az idei GDP-arányos költségvetési hiány, amit ilyen környezetben meglehetősen nehéz finanszírozni. Vélhetően ezért fordul Románia a nemzetközi szervezetekhez, ugyanakkor úgy tűnik, abban bízik, hogy a kialakult helyzet miatt elnézőbbek lesznek, nem kötnek ki feltételeket.

Hogy erre hajlandóak-e vagy sem, azt még nem tudni, mindenesetre ez olyan precedenst teremtene, ami sok más országnak is vonzóvá válna, és ez esetleg kezelhetetlen adósságválsághoz vezetne.

Emlékezetes, hogy a 2008-as válság idején Magyarországnak kellett azonnali segítségért az IMF-hez fordulnia a pénzügyi összeomlás elkerülése érdekében, de akkor fel sem merült a felmentés a szükséges lépések megtétele alól.

Most Magyarországot jó makrogazdasági állapotban érte a válság, a fizetési mérleg egyensúlyban volt, a költségvetési hiányt idén mindössze egyszázalékosra tervezték, és a költségvetésen belül eleve a GDP egy százalékának megfelelő tartalékot képeztek – így most sokkal könnyebb a rendkívül nehéz helyzetet kezelni - írja a Magyar Nemzet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések