A sárga túró remekül kiegészíti a sonkát, több változatban is készülhet, az édes, mazsolás változattal biztosan elégedett leszel.
Szabolcsban a sárga túró annyira hozzátartozik a húsvéthoz, mint a kalács, a sonka vagy épp a főtt tojás. Régen elsősorban a görögkatolikus vallásúak készítették, de ma már mindenki szívesen teszi az ünnepi asztalra. Ha egyszer megkóstolod, biztos, hogy többé nem fogod te sem kihagyni a menüből.
Hozzávalók:
* 1 l tej
* 10 db tojás
* 5 dkg mazsola
* 4 evőkanál cukor
* 2 csomag vaníliás cukor
* 1 csipet só
* 0.5 db citrom
Elkészítés:
A tojásokat üsd egy tálba, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a csipet sót, a mazsolát, és jó alaposan dolgozd össze. A tejet öntsd egy lábosba, és forrald fel. Dolgozd hozzá a tojásos masszát, és keverd addig, amíg darabos, túrós nem lesz.
Ezután tedd egy szűrőbe fektetett, sűrűn szőtt vászonba vagy textilpelenkába, esetleg gézdarabba. Akaszd fel úgy, hogy a savó egy fazékba folyjon ki belőle. Ezt követően tedd a hűtőbe, és pihentesd legalább négy órát, majd szeletelve kínáld.
0 Megjegyzések