A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vérfagyasztó mennydörgés és hatalmas füstfelhő: vulkánkitörés rázta meg Indonéziát – videó

Hatalmas füstfelhő árasztotta el az eget Indonéziában a Mount Merapi felett, amelynek következtében repülési zárlatot rendeltek el az ország területén.

Yogarta, az ország kulturális fővárosa mindössze 10 kilométerre helyezkedik el az égő katlantól. A városra homok és hamu keveréke hullott egész nap – írja a The Guardian.

Legalább öt percig mennydörgő hangot hallottam, majd láttam a hamufelhőket a házamból – mondta Jarmaji, egy helyi rendőr.


A közigazgatás nem emelte fel a vulkán riasztási állapotát, ám ideiglenesen bezárta a Solo városban található nemzetközi repülőteret (Surakarta), amely körülbelül 40 km-re helyezkedik el a hegy lábától. Indonézia vulkánügyi szakértői figyelmeztették a lakosokat, hogy ne tartózkodjanak a Merapi-hegy 3 kilométeres övezetében, a láva- és piroklasztikus áramlások (vulkánkitöréseknél esetenként fellépő törmelékár) esetleges veszélyére hivatkozva.

A Merapi-hegy utoljára 2010-ben tört ki, ekkor több, mint 300 embert ölt meg, és 280 000 lakost kényszerített evakuálásra. Ez volt a hegy legerősebb kitörése 1930 óta, amely körülbelül 1300 ember halálát okozta, míg egy 1994-es kitörésben körülbelül 60 ember vesztette életét.

A 2010-es kitörésről készült videó:


További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések