A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sporttörténeti siker: hazánk lesz a Fed-kupa döntőjének házigazdája!

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) három évre Budapestnek ítélte az egyik legrangosabb teniszverseny, a Fed-kupa döntő megrendezését! Ez elmúlt évek egyik, ha nem a legnagyobb sportdiplomáciai sikerét jelenti a magyar tenisz életében.

A magyar válogatott házigazdaként automatikusan részt vehet a tizenkét csapatos Fed-kupa fináléjában, amely óriási lehetőséget teremt női teniszezőinknek, és a magyar tenisz fejlődésének is. Hazánk legeredményesebb szereplése a sorozatban eddig a negyeddöntő volt, ahová kétszer is sikerült eljutnunk. A korábbi formájában először, még 1963-ban kiírt Fed-kupán a Körmöczy Zsuzsa, Broszmann Zsófia, Bardóczy Klára által alkotott csapat rögtön a világcsoport negyeddöntőjébe jutott, ahol Ausztrália ütötte el a további küzdelmektől.

Az a torna végül az Egyesült Államok sikerével zárult, melynek csapatában ott volt Billie Jean King is, aki ma az esemény nemzetközi nagykövete. Ezt az eredményt még egy alkalommal, 1985-ben sikerült elérnünk, akkor a Temesvári Andrea és Bartos Csilla duója tudta megismételni a negyeddöntős szereplést. Ekkor Csehszlovákia parancsolt megálljt a mieinknek, nekik pedig nem is volt megállás a végső győzelemig.

A magyar Fed-kupa válogatott 2019-ig negyvennégy alkalommal mérettette meg magát a versenysorozatban, ebből tizenkétszer a világcsoport valamelyik küzdelmeiben. A legtöbb győzelem Mandula Petra nevéhez fűződik, aki a mostani döntő magyar nagykövete is egyben, és 36 mérkőzéséből 28 alkalommal sikerült nyernie a címeres mezben.

2019-ben a Gálfi Dalma, Bondár Anna, Jani Réka Luca, Nagy Adrienn alkotta csapat a 3. helyet szerezte meg az Európa/Afrika zóna I. csoportjában, így éppen lemaradt a világcsoport rájátszásban való részvételről. Idén a legfontosabb kérdés az volt, hogy az immáron háromszoros Grand Slam-bajnok és háromszoros világbajnok Babos Tímea vállalja-e a játékot a budapesti finálén. A hazai teniszcsillag igent mondott, így ő már biztosan ott lesz a döntőben!

A Fed-kupa döntőt április 14-19. között rendezik a Papp László Budapest Sportarénában, ahol a magyar válogatott az A jelű csoportban kapott helyet Franciaországgal és Oroszországgal karöltve.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések