A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rendőrt kellett hívni a Szent László kórházban karanténba helyezett irániakra

Sajtótájékoztatót tart a koronavírusról az operatív törzs a testület ülése után. Az eseményen részt vesz Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Schanda Tamás miniszterhelyettes és Menczer Tamás államtitkár.

Lakatos Tibor hangsúlyozta, egész Európában tovább nőtt a fertőzöttek száma. Az operatív törzs ülésezett és döntéseket hozott a koronavírus terjedésének megakadályozása kapcsán - írja az atv.hu az élő közvetítése alapján.

Jelenleg 7 koronavírus-fertőzött van Magyarországon, köztük két magyar, négy iráni és egy brit állampolgár. A két új beteg szoros kapcsolatban volt a korábbi betegekkel. A járványügyi szakemberek most azon vannak, hogy megtudják, az új betegek merre jártak, kikkel érintkezhettek. Eddig 362 vizsgálatot végeztek el Magyarországon. A karanténban lévők száma mostanra 67-re nőtt.

Szombaton több rendőri intézkedés is történt: a 8. kerületben sikerült meggyőzni a két iráni férfit, hogy kivizsgáltassák magukat. Lakatos Tibor elmondta, este a Szent László kórházban rendőri jelenlét kellett, mert a két iráni nagyon agresszív volt az ápolókkal és el akarták hagyni a karantént. A magyar betegek velük szemben nagyon együttműködőek.

Korlátozták a milanói, és a terület 100 kilométeres körzetéből érkező repülőjáratokat. A Szent László kórház kapacitásának bővítésén is dolgoznak. Lakatos Tibor kiemelte: megkérték az iskolákat, hogy halasszák el az esedékes osztálykirándulásokat és felhívta a figyelmet arra is, hogy minden szükséges védekezési feladatot az állam végez" - ezt arra mondta Lakatos Tibor, hogy több önkormányzat intézkedéseket tett. Például ingyenes betegszállítást végeznek és zöld számokat működtetnek a tájékoztatásra.

Schanda Tamás szerint nagyon fontos a szigorú fegyelem a felsőoktatási intézményekben. Kéri, ha van olyan külföldi diák, aki olyan helyről érkezett, ami miatt indokolt lehet a vizsgálat elvégzése, kérjék meg erre. Ha erre nem hajlandó, mindenképp jelentsék be.

Menczer Tamás elmondta, az eddigi tapasztalatok szerint a koronavírus elsősorban az idősebb emberekre veszélyes, ezért fontos odafigyelni rájuk. Kiemelte, hogy két nap alatt a betegek aránya 53 zázalékkal nőtt, Dél-Koreában 15 százalékkal, Iránban pedig több mint 50 százalékkal. Figyelmeztetett: külföldre utazás esetén senki nem tudja, milyen döntéseket hoz a célország vezetése, bárhol előfordulhat, hogy karanténba került. A konzuli regisztrációilyen esetben nagyon fontos.

A világ 4 országában jelenleg hét magyar van karanténban, egyiküknek pozitív a tesztje.

Müller Cecília röviden beszámolt a 6. és a 7. fertőzöttről. A hatodik beteg iráni állampolgár, a korábban megbetegedett iráni beteg kontaktja. A hetedik detektált fertőzés szintén érintkezés miatt lett fertőzött: ő a korábban megbetegedett brit férfi felesége.

ÉLŐ: Friss tájékoztató a magyar koronavírus helyzetről

ÉLŐ: Friss tájékoztató a magyar koronavírus helyzetről



További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések