A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Koronavírus-járvány: Szlovákia rendkívüli intézkedéseket vezetett be

A szlovákiai válságstáb komoly intézkedéseket vezetett be, amiket miniszterelnökük, Peter Pellegrini osztott meg a nyilvánossággal.

A jelenlegi információk szerint Szlovákiában összesen 16 koronavírussal fertőzött beteg van. Annak érdekében, hogy az ország területén ne terjedjen el komolyabb szinten a járvány, szigorú, már-már drasztikusnak is mondható új szabályokat vezettek be - írja a Portfolió, az Új szó cikke alapján.

A szlovák válságstáb által elfogadott intézkedések a következők:
* bevezetik az ellenőrzést a határátkelőkön,
* lezárják mindhárom nemzetközi repülőteret,
* elrendelik a kötelező 14 napos karantént minden külföldről érkezőnek,
* bezárják az összes iskolát és óvodát minimum 14 napra,
* bezárják az összes aquaparkot és síközpontot,
* bezárják a szociális és kulturális intézményeket,
* bezárják a szórakozóhelyeket,
* korlátozzák a nemzetközi vonat- és buszközlekedést,
* de a nemzetközi teherforgalmat továbbra is engedélyezik.

A most megalkotott rendkívüli szabályok jövő hét hétfőtől lépnek életbe, amiket egyelőre 14 napon keresztül be kell tartani.

Utóbbi alól egyedül az élelmiszer üzletek az egyedüli kivételek, amik továbbra is működhetnek majd. A válságstáb ülésén az is kiderült, mivel az iskolákat is bezárják, ezért az érettségi vizsgák is halasztásra kerültek.

Szlovákiában jövő hétfőtől minden oktatási és nevelési intézményt legalább két hétre bezárnak és lezárják az ország nemzetközi repülőtereit is - jelentette be Peter Pellegrini szlovák kormányfő csütörtökön az új típusú koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva a központi válságstáb ülése után.

A pozsonyi kormány döntése alapján csütörtökön reggel hat órától Szlovákia egész területén rendkívüli helyzet van hatályban.

Peter Pellegrini a válságstáb ülése után több korlátozó intézkedést jelentett be. Az iskolák, az óvodák és a repülőterek bezárásán kívül, leállítják a személyforgalmat bonyolító nemzetközi vasúti és autóbuszközlekedést. Ezen felül péntek reggel hét órától ellenőrzéseket vezetnek be az ország összes határátkelőjénél, kivéve a lengyel határt - számolt be ezek részleteiről a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az országba csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Ugyancsak korlátozások várnak a Szlovákiába külföldről hazatérő szlovák állampolgárokra, őket 14 napos házi karanténnak vetik alá.

Ugyancsak bezárják a fürdőket, az üdülőközpontokat, a síközpontokat, a szórakozóhelyeket, diszkókat és hasonló létesítményeket. A nagy bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak illetve a drogériák üzemelnek majd. Az éttermek és a szállodák azonban nyitva maradhatnak.

Az oktatási intézmények bezárásából fakadóan a középiskolákban márciusra tervezett érettségi vizsgákat is elhalasztják.

Közben az országban csütörtökön hat új esettel már tizenhatra emelkedett azoknak a száma, akiknél kimutatták a Covid-19 vírusfertőzést. Az összes új fertőzött személy Pozsonyban tartózkodik, többségük a már korábban diagnosztizált fertőzöttekkel került kapcsolatba, de vannak köztük olyanok is, akik az Egyesült Államokból tértek haza.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések