Hirdessen itt

Koronavírus: ezt gondolja a magyarok többsége a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

A magyarok 94 százaléka támogatja, hogy a parlament meghosszabbítsa az új koronavírus-járvány miatt március 11-én kihirdetett vészhelyzetet – közölte a Nézőpont Intézet az MTI-vel, legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásuk eredményeit ismertetve.

Hozzátették továbbá, hogy a határozottan fellépő kormány mögött soha nem látott társadalmi támogatás és példátlan nemzeti egység alakult ki.

Az országgyűlés hétfőn tárgyalja a vészhelyzetet, ezzel a rendkívüli jogrend meghosszabbítását is. A magyarok 94 százaléka szerint továbbra is fent kellene tartani a vészhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be.

A magukat kormánykritikusnak mondók 87 százaléka is a folytatásra szavazna, és minden korcsoportban magasabb a vészhelyzet fenntartásának támogatása, mint 92 százalék.

A magyarok 81 százaléka állította, hogy beszélgetett a járvány magyarországi fejleményeiről, és 66 százalékuk, hogy várható gazdasági hatásairól is társalgott az elmúlt napokban. A felnőtt magyarok 78 százaléka mondta azt, hogy elégedett "a magyar kormány koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel", és csak 17 százalék válaszolt nemmel a kérdésre. A különösen veszélyeztetett 60 év feletti korcsoport 81, a magukat kormánykritikusnak vallók 46 százaléka is elégedettségét jelezte.

Az elemzés szerint a védekezésben „láthatóan önálló profilt építgető fővárosi vezetés" számára figyelmeztető jel, hogy a budapestiek 76 százaléka szintén azt mondta, hogy elégedett a kormány járványügyi intézkedéseivel. „Tehát nemcsak a józan ész és a morális megfontolások, de a politikai érdek is a hatalmi játszmák félre tételét diktálná a városházának" – írta a Nézőpont, érdes fejleménynek nevezve azt, hogy a miniszterelnök munkájával való elégedettség is „történelmi csúcsot döntött".

A vészhelyzet elhárításáért felelős kormánytag Orbán Viktor lett, akinek teljesítményével a magyarok 72 százaléka elégedett, és csak 21 százalék nem. Kitértek továbbá arra is, hogy ez a támogatási arány az elmúlt években 50 százalék körül mozgott.

Az elégedettség oka az lehet, hogy a legtöbb bejelentett intézkedésnek is magas a támogatottsága. A rendezvények betiltásával és a határok lezárásával a személyforgalom előtt a megkérdezettek 96 százaléka egyetértett. A válság sújtotta ágazatokban bevezetett járulékmentességet és a hiteltörlesztések felfüggesztését 88 százalékuk üdvözölte.

A közlemény szerint „a gazdaságvédelmi lépések támogatása érthető", hiszen a megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy az ő és családja gazdasági helyzetére káros hatással van a koronavírus-járvány. Csak az általános iskolai végzettséggel rendelkezők, a magyarok 27 százaléka emelkedtek ki ebből, nekik kétharmaduk mondta azt, hogy érzik a járvány káros hatásait. Alighanem őket is fenyegeti leginkább a sokak által várt elbocsátási hullám.

A felmérés szerint a digitális oktatás megvalósítása a felnőtt magyarok 50 százaléka szerint sikerült jól, 17 százaléka szerint rosszul, míg 28 százalékuk jelezte, hogy erről nincs információja. A kormánykritikus válaszadók 34 százaléka szerint jól sikerült az átállás.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések