A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Horthy Miklósra emlékeztek Budapesten

A Mi Hazánk Mozgalom fáklyás felvonulást tartott Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából vasárnap a fővárosban.

A megemlékezésen a Horthy Miklós Társaság, a Trianon Társaság, a Független Kisgazdapárt, a MIÉP, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, a Délvidéki Magyar Polgári Szövetség képviselői, valamint "gárdisták" vettek részt.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke azt mondta: "nincs az az eső, nincs az a hörgő magyargyűlölet, amely megállíthatna minket".

Az egész Horthy-korszak örökösei vagyunk - mondta, hozzátéve, azt vallják, hogy Magyarország a magyaroké. Közölte, hogy három parlamenti képviselőjük a napokban kezdeményezte a trianoni szerződést ratifikáló törvény hatályon kívül helyezését.

Hegedűs Loránt református lelkész, a Horthy Miklós Társaság elnöke az egykori kormányzó társadalompolitikai rehabilitálásának fontosságát hangsúlyozta, mondván, Horthy alakja "megkerülhetetlen, ha el akarjuk érni, hogy a magyarságra visszafordított vérvádat elhárítsuk, nevezetesen az utolsó Hitler-csatlós vádját és mindazokat a jelzőket, amelyek ebből a történelemhamisításból következnek".

A megemlékezés a Szent Gellért téren kezdődött, ahol Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke azt követelte, hogy a főváros fogadja posztumusz díszpolgárává a kormányzót, illetve állítsák fel Horthy Miklós lovas szobrát a Szent Gellért téren.

Ezt követően a megemlékezők alkotta fáklyás menet - egy, a volt kormányzó egykori budapesti bevonulására emlékezve - egy fehér ló felvezetésével a Szent Gellért térről, a Szabadság hídon keresztül a Parlamenthez közeli Vértanúk teréig vonult. Nemzeti színű és árpádsávos zászlókat lobogtattak, illetve mindvégig a "Vesszen Trianon!" rigmust skandálták.

Már a Műegyetem rakpartnál ellentüntetők várták a megemlékezés résztvevőit, a rendezvényt fütyüléssel, bekiabálásokkal és egy kisteherautóról sugárzott hangos zenével próbálták megzavarni. Az ellentüntetők a többi között a "Horthy bűnök! Fehérterror! Fasiszta állam! Antiszemita törvény! Kamenyec-Podolszkij! Újvidéki vérengzés!" feliratú táblával tiltakoztak. illetve a "Nácik haza!" rigmust skandálták.

A Fővám térnél az ellentüntetők egy másik csoportja a "Fehérterror, Horogkeresztények" feliratú molinó kifeszítésével várták a menetet, illetve a "Nácik takarodjatok!" rigmust skandálták.

A Szent Gellért téri rendőri zárlat feloldását követően az ellentüntetők "A fasiszták nem törnek át!" feliratú molinó mögött a megemlékezés utolsó helyszínére a Vértanúk teréhez vonultak, ahol ismét füttyszóval, bekiabálásokkal és hangos zenével igyekeztek megzavarni a rendezvényt.

A rendőrök kordonokkal hermetikusan elválasztották egymástól a megemlékezés résztvevőit és az ellentüntetőket; rendbontás nem történt.

További cikkek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések