Hirdessen itt

Ezeknél a bankoknál már elérhető az olcsó személyi kölcsön

A korábbinál jóval olcsóbbak lesznek a személyi kölcsönök a legújabb, héten életbe lépett szabályoknak megfelelően: a fogyasztási hitelek, így a személyi kölcsönöknél a teljes hiteldíjmutató nem haladhatja meg az 5,9 százalékot, azaz a mostani – 0,9 százalékos – alapkamat plusz 5 százalékpontot.

Mennyibe kerül az 5,9 százalékos személyi kölcsön?

„Az 5,9 százalék alacsonyabb terhet jelent a piacon eddig elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönökhöz képest, amelyek thm-je valamivel 7-8 százalék körül körül volt, a drágábbak pedig két számjegyű mutatóval szerepeltek a banki kínálatban" – mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető szakértője.

Példaként hozzátette: A 5,9 százalékos thm esetében egy 5 éves futamidejű személyi kölcsön havi törlesztése alig több mint 19 ezer forintra jön ki. Ez egy nagyságrendi összeg, pontos értékeket csak az adott bank által megszabott összes részletszabály ismeretében lehet csak mondani.

Mit léptek a bankok? Van, ahol már szerepel a kínálatban az új kölcsön

A kamatplafon mostani bevezetésére eltérően reagáltak a pénzintézetek. Vannak olyan lakossági bankok – például a Takarékbank vagy a K&H –, amelyek kínálatában már elérhetőek az új, 5,9 százalékos thm-es személyi kölcsönök. Akadnak viszont olyan pénzintézetek is, amelyek első körben felfüggesztették a személyi kölcsönök igénylését, befogadását, mert az új feltételekhez mérten kidolgozzák a kockázatokat, a hitelbírálati kritériumokat és ezt követően jelenhetnek meg a piacon az új termékekkel.

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a személyi kölcsönöket 5,9 százalékos thm-mel kínáló bankoknál is a részletfeltételek kidolgozás alatt vannak. Utóbbiak már befogadhatnak igényléseket, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintettek meg is kapják majd a kölcsönt.

Indokolt az óvatosság

A money.hu szakembere azt is elmondta, hogy a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre vonatkozó 5,9 százalékos – pontosabban az alapkamat plusz 5 százalékpontos – kamatplafon ezen a héten lépett érvénybe, azt még egyelőre nem tudni, hogy meddig tart ez az időszak. Mindenesetre az eddiginél olcsóbbak lesznek a személyi kölcsönök. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy bár vannak fékek a túlzott eladósodás megakadályozása érdekében, de az érintettek minden hitelfelvételről alapos mérlegelés után döntsenek, csak akkor vágjanak bele, ha hosszú távon biztosan vállalni tudják az ezzel járó kiadásokat. Különösen fontos ez a mostani helyzetben, amikor a koronavírus-járvány komoly negatív hatásokkal járhat a gazdasági környezetre, a háztartások mindennapjaira nézve.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések