A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Édes túrós ökörszem puha, foszlós kelt tésztából: az egyik legfinomabb süti

Emlékszel még az ökörszem sütire? Réges-régi édesség kelt tésztából, túróval a közepén.

A házi kelt tésztákkal nem lehet betelni: reggelire vagy gazdag leves után második fogásként is mindig jól jönnek. Az édes ökörszem, más néven karlsbadi túrós is kitűnő választás minden alkalomra, a tésztája nagyon hasonlít a briósra, csak talán még puhább. A túrós tölteléket érdemes feldobni mazsolával, gyümölccsel is.

Hozzávalók:

A tésztához
* 50 dkg liszt
* 2.5 dl tej
* 2.5 dkg élesztő
* 3 evőkanál cukor
* 5 dkg vaj
* 2 db tojás
* 1 csipet só

A töltelékhez
* 25 dkg túró
* 2 evőkanál tejföl
* 2 evőkanál cukor
* 1 db tojás
* 1 csomag vaníliás cukor
* mazsola

Kenéshez
* 1 db tojás

Elkészítés:

A langyos tejbe keverj egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj öt-tíz percet, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld át, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a tojást és a vajat. Gyúrd össze, viszonylag lágy, rugalmas tésztát kell kapnod. Ha szükséges, önts még hozzá tejet. Takard le, és keleszd körülbelül 40 percig.

Amikor a tészta a duplájára nő, tedd át lisztezett felületre, gyúrd át, és oszd körülbelül tíz-tizenkét részre. Formázz bucikat, kicsit lapítsd el mindegyiket, egy pohárral nyomd be a közepüket, és rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe.

A töltelékhez a túrót nyomkodd meg villával, ízesítsd cukorral, vaníliával, lazítsd a masszát tejföllel, majd keverd hozzá a tojást és a mazsolát. Kanalazz a mélyedésekbe túrós tölteléket, kend le felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések