A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bővült a súlyos betegségek listája: így igényelhető visszamenőleg az adókedvezmény

2019. január 1-től kibővült a személyi jövedelemadó (szja) kedvezményéhez igénybe vehető súlyos betegségek listája. Ez alapján súlyos női betegségek, köztük az endometriózis (BNO: N80 kóddal) után is öt évre visszamenőleg igényelhető az adókedvezmény. A betegségek felsorolását a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet melléklete tartalmazza.

Hol lehet kérni?

Ennek több módja van, attól függően, hogy kinek milyen lehetőség szimpatikus vagy elérhető:

► A NAV nyomtatványkitöltőjén keresztül. Ez azoknak ajánlott, akik maguk készítik el az adóbevallásukat. Minden évet a saját nyomtatványán lehet önrevíziózni, és az ügyfélkapun vagy postán keresztül beküldeni.

► Könyvelő, adótanácsadó segítségével.

► NAV ügyfélszolgálatán: Érdemes időpontot foglalni, és a személyes iratokat, igazolásokat magunkkal vinni. Az igazolást kiállíthatja a szakorvos, szakambulancia vagy a szakorvosi dokumentumok alapján a háziorvos is.

Hogyan kaphatjuk meg a kedvezményt?

Az szja-kedvezmény kétféle módon vehető igénybe:

► A munkáltatónak (vagy egyéb kifizetőnek) adott nyilatkozattal havonta automatikusan a munkabér (vagy egyéb jövedelem) számfejtésekor érvényesül a kedvezmény.

► Az éves személyijövedelemadó-bevallás után kerül visszatérítésre. (Az éves adóbevallás beküldése és hibátlan elfogadása után 30 nappal.)

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések