Hirdessen itt

A híres Eszterházy-torta legfinomabb változata - Jobb, mint a cukrászdában

A békebeli Eszterházy-tortát most már otthon is el tudod készíteni.

Hiába kutakodsz, az Eszterházy-torta eredeti receptjét nem találod meg, mert rengeteg változat kering Ausztriában és Magyarországon is. Egyes helyeken a darált dió helyett mandulával készítik. A tetejére csoki helyett fondant is kerülhet. Felejtsd el a pudingot, főzz hozzá házi krémet!

Hozzávalók 16 szelethez:

Piskóta
* 30 dkg cukor
* 30 dkg darált dió
* 10 tojásfehérje
* 1 evőkanál liszt

Krém
* 30 dkg vaj
* 12,5 dkg cukor
* 5 tojássárgája
* 5 dkg darált dió
* 2,5 dl tej
* fél dl rum
* negyed vaníliarúd

A tetejére
* sárgabaracklekvár
* 10 dkg fehér csoki
* 5 dkg étcsoki

Elkészítés:

Verd fel a tojásfehérjét a cukorral, majd add hozzá a liszttel vegyített darált diót Óvatosan keverd egyneművé a masszát. Süss belőle öt, 20-23 centi átmérőjű vékony lapot 180 fokos sütőben körülbelül tíz-tíz perc alatt.  

A krémhez a tojássárgákat keverd habosra a cukorral. A tejet pedig tedd fel melegedni a vaníliarúd kikapart magjával. Amikor felforr, vékony sugárban, gyorsan kevergetve csorgasd hozzá a tojássárgákat, és kis lángon főzd sűrű krémmé, majd hagyd kihűlni. A vajat is habosítsd ki kevés porcukorral vagy vaníliás cukorral, rummal, add hozzá a diót, és több részletben forgasd a már kihűlt tojásos krémhez.

Oszd négy részre, kend a lapokra, majd rakd egymásra a piskótákat. A  torta oldalát is vond be krémmel, és szórj rá darált diót. A tetejét kend meg forró lekvárral, utána olvaszd fel a fehér csokit, majd gyors mozdulatokkal, széles kés segítségével egyengesd a torta tetejére. Az ugyancsak felolvasztott étcsokit körkörösen csorgasd rá, és tűvel vagy fogvájóval húzd ki, azaz formázz pókhálót. A torta oldalára szórj darált diót.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések