Szlovák választások: a győztes alkotmányozó többséget szeretne

A szlovák parlamenti választás győztese, a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) pártját vezető Igor Matovic már bejelentette, hogy kétharmados, alkotmányozó többséget szeretne - mondta Garai Nikolett, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szakértő azt mondta: kormányváltás lesz, az eddigi legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokráciát (Smer-SD) minden bizonnyal ellenzékbe kerül, a koalíciós tárgyalások eredményeként pedig egy sokszínű koalíció jöhet létre. Az utóbbi időben a hagyományos pártok gyengültek, a kisebb elitellenes protestpártok viszont erősödtek.

Garai Nikolett szerint "nagy pofon" a felvidéki magyar pártoknak, hogy nem kerültek be a szlovák törvényhozásba, így azonban reformok indulhatnak el Magyar Közösség Pártjában és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes pártban.

Az új szlovák parlamentbe hat párt jutott be a szombati választáson a választási jegyzőkönyvek több mint 99 százalékának összesítése alapján. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek jobboldali ellenzéki párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen. Az Irány - Szociáldemokrácia 18,3 százalékkal - eddigi legrosszabb választási eredményével - a második lett. A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép irányultságú párt, a Család Vagyunk (Sme rodina) szerezte meg, a párt a voksok 8,3 százalékát kapta. A negyedik az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) lett, a szavazatok 8,0 százalékával. Az eddigi legerősebb ellenzéki csoportosulás, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) az ötödik helyen végzett 6,1 százalékos támogatottsággal.

A voksok 5,7 százalékkal a hatodik helyen jutott be a 150 tagú pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí). 

További hírek: 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések