Powered by Jasper Roberts - Blog

Roppanós Ekler-fánk tejszínnel töltve: a csoki a ráadás

Az Ekler-fánk tésztája légiesen könnyű, roppanós, a töltelék habos: ki tudna neki ellenállni?

A farsang kedvence csemegéje sokféle lehet: szalagos, gyümölcsös, de készülhet égetett tésztából is, mint a franciák mesés desszertje. Az Ekler-fánk hosszúkás alakú, amibe általában krém, tejszín vagy gyümölcs kerül. A tészta nem bonyolult, gyorsan összeáll, csak arra figyelj, hogy sütés közben ne nyitogasd a sütőajtót, különben összeesik. Ha kicsit keményebb krémet szeretnél kapni, keverj hozzá egy-két evőkanál mascarponét.

Hozzávalók:

Az eklerhez
* 12 dkg liszt
* 2 dl víz
* 10 dkg vaj
* 4 db tojás
* 1 csipet só

A töltelékhez
* 8 dl habtejszín
* 4 evőkanál porcukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 csomag habfixáló

A tetejére
* 10 dkg étcsoki
* 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A vajat rakd egy vastagabb falú lábosba, és olvaszd fel. Öntsd hozzá a vizet, a sót, és forrald fel. Szórd hozzá a lisztet, és kis lángon folyamatosan keverd addig, amíg össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Ez körülbelül két perc. Hagyd kihűlni, majd egyesével üsd hozzá a tojásokat, és habverővel keverd simára.

Töltsd át a tésztát csillagcsöves nyomózsákba, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomj belőle körülbelül nyolc-tíz centi hosszú rudacskákat egymástól nagyobb távolságra. Mehet a 180 fokos sütőbe, és süsd szép aranybarnára 20-25 perc alatt.

A tejszínhabot verd kemény habbá a fixálóval, a cukorral és a vaníliával. A kihűlt fánkokat vágd ketté, és töltsd meg a habbal. Az étcsokit vízgőz felett olvaszd fel, majd keverd hozzá az olajat, és kend a sütik tetejére.

0 Megjegyzések