A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rendszeres edzés mellett ezért nőhet a súlyunk

Nagyon kellemetlen és demotiváló tud lenni, amikor rendszeresen edzünk és egészségesen táplálkozunk, de mégis azt tapasztaljuk, hogy a mérleg többet mutat, mint amire számítunk. Vajon miért lehet ez így?

Ha rendszeres edzés mellett többet mutat a mérleg, mint korábban, ne essünk rögtön pánikba. A szakértők szerint több magyarázat is van a jelenségre.

Folyadék

Az, hogy mennyi folyadék van a testünkben, mérhetően befolyásolja a súlyunkat. Ha közvetlenül egy izzasztó edzés után állunk a mérlegre és kevesebbet mutat, akkor valószínűleg csak arról van szó, hogy folyadékot vesztettünk. Ha pedig többet mérünk, akkor a szervezetünk visszatartja a folyadékot. Nem véletlen az sem, hogy a megszállott fogyókúrázók sokszor szednek vízhajtó tablettákat. Ezek azonban hosszú távon nem egészségesek, ráadásul súlyvesztést is csak átmenetileg okozhatnak.

Izom és zsír

Biztosan sokan hallották már, hogy "az izom nehezebb, mint a zsír". Csakhogy ez a mondás a szakértők szerint félrevezető lehet. Ha belegondolunk, egy kiló izom és egy kiló zsír súlya éppen ugyanannyi. Inkább arról van szó, hogy az izom sűrűsége más, mint a zsíré. Ha rendszeresen edzeni kezdünk, a testünk összetétele is megváltozik: az izomszövet mennyisége nőni, a zsírszöveté pedig csökkenni kezd. Így előfordulhat, hogy megnő a testsúlyunk, miközben a zsírszöveteink mennyisége csökken. Ám ezek a változások hetek, hónapok alatt történnek, ezért a mérlegelés nem a legjobb módszer az átalakulás követésére. Higyjünk inkább a centiknek és a ruháinknak.

Egy szobamérleg ráadásul nem is tudja megmérni a testösszetételünket - tehát azt, hogy mennyi zsír és izom van a testünkben. Ha az a célunk, hogy fittebbek, egészségesebbek és erősebbek legyünk, akkor érdemesebb inkább testösszetétel-méréssel követni a fejlődést. A napi rendszeres mérlegeléssel csak feleslegesen terheljük magunkat - azért is, mert ha kevesebbet mutat a mérleg, attól még nem biztos, hogy fittebbek is vagyunk. A testsúlycsökkenés csupán annyit jelent, hogy könnyebbek lettünk, ez pedig önmagában még nem sokat jelent. Ha tehát rendszeresen edzünk, és nő a súlyunk, az azt is jelezheti, hogy az edzéseink hatékonyak, de érdemes lehet változtatni a táplálkozásunkon is.

15 százalék különbség is lehet

Ha közvetlenül sportolás után többet mutat a mérleg, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban híztunk is. A testsúlyunkba ugyanis beleszámít az izom, a zsír, a csontok, az agy, az idegrendszer, a kötőszövet, a nyirokrendszer, a bélgázok, a vizelet, de még a tüdőnkben lévő levegő is. Mozgás után pedig akár 15 százalékkal is változhat a testtömegünk. A súlyunk ezeken kívül függhet még a hidratáltsági állapottól, az izmaink állapotától és a béltartalomtól is. Ha tehát egészségesen étkezünk és rendszeresen mozgunk, akkor az átmeneti "hízás" miatt valószínűleg nem kell aggódnunk.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések