A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem hagyja magát a móri mészárosok lebuktatója: így szerezne magának igazságot

Tizenhárom éve harcol a móri mészárlás utáni nyomozás egyik kulcsfigurája, hogy a bíróság kimondja: nélküle nem találták volna meg a nyolc emberéletet követelő vérengzés valódi elkövetőit, ezért jár neki a nyomravezetői díj! 

Szebenyi István az az amatőr hadtörténész, aki fémdetektorával megtalálta a Tatabánya melletti erdőben azokat a tárgyakat, amelyek végül elvezették a rendőröket a tényleges tettesekhez, N. Lászlóhoz és Weiszdorn Róberthez. Korábban a móri mészárlásért tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság Kaiser Edét, hiába bízonygatta, hogy semmi köze a magyar kriminológia eddigi történetének legkegyetlenebb rablógyilkosságához.

A 25 milliós nyomravezetői díjat, annak a Kiglics Attilának fizették ki, akiről kiderült, hogy hamis információkat adott a nyomozóknak. Eközben a valóban hasznos információkat közlő Szebenyi István évek óta hiába küzd a szerinte neki járó pénzért.

– Képtelen vagyok felfogni és elfogadni, amit velem csinálnak. Még csak nem is ugyanakkora összeget kérek, hanem a felét. Magyarországon szinte már minden jogi lehetőségemet kimerítettem, tartok tőle, hogy nekem már csak az Emberi Jogok Európai Bírósága ad majd igazat. Elszánt vagyok, ha úgy alakul, meg sem állok Strasbourgig. Az ügyem jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van, a testület dönthet úgy, hogy semmisnek minősíti az eddig hozott bírósági ítéleteket és új eljárás lefolytatására kötelezi a bíróságot – mondta lapunknak Szebenyi István, aki nem sok reményt fűz a számára kedvező döntés megszületéséhez.

A 2002. május 9-i móri bankrablásnak nyolc halálos áldozata volt, akiket az elkövetők brutálisan kivégeztek. Hatalmas erőkkel indult meg a nyomozás: hamarosan letartóztatták H. Lászlót és K. Edét, akik a rendőrség szerint alaposan gyanúsíthatók voltak a bankrablás elkövetésével. Később kiderült: semmi közük sincs a bűncselekményhez.

Áttörés az ügyben 2006. október 3-án történt, amikor Szebenyi István a fémkeresőjével egy földbe ásott hátizsákot talált, abban egy Skorpió géppisztolyt a válltámaszával. Innentől felgyorsultak az események: a rendőrök hamarosan elkapták N. Lászlót és W. Róbertet. Előbbi a börtönben öngyilkos lett, társa jelenleg is tölti életfogytiglani börtönbüntetését.

A felével is elégedett lenne

A nyomozás során N. Lászlóról kiderült, hogy ő követte el a veszprémi postásgyilkosságot is. Csakúgy mint a móri ügyben, itt is nyomravezetői díjat tűztek ki, amelynek összege 10 millió forint volt. Szebenyi ebben az ügyben is az összeg felére tartott igényt, amelyet meg is ítélt neki a bíróság.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések