Hirdessen itt

Pillekönnyű, vajas-sajtos pogácsa - Így hajtogasd, hogy szép réteges legyen

Igazi békebeli ízek: ez a vajas, sajtos pogácsa olyan, mintha a nagyi sütötte volna.

Foszlós, puha, levegős, ezek az igazi, régimódi, tökéletes pogácsa ismérvei. Ha te is a szádban érzed még a gyerekkori ízeket, akkor ezt süsd meg. Ha soha nem hajtogattál, akkor is hamar belejössz. Olyan finom, hogy a legtöbb még melegen elfogy. Jól jön főzelékek mellé, vendégváráskor és baráti beszélgetésekhez.

Hozzávalók:

* 25 dkg liszt
* 12 dkg vaj
* 1 dl tej
* 3 db tojás
* 2 evőkanál tejföl
* 1.5 dkg élesztő
* 1 teáskanál cukor
* 1 mokkáskanál só

Hajtogatáshoz
* 15 dkg vaj
* 15 dkg sajt

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd futtasd fel. Várd meg, míg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, és morzsold bele a vajat. Add hozzá a megkelt élesztőt, két tojást, a sót és a tejfölt. Akkor jó, ha a tészta lágy és rugalmas. Ha ragad, kevés lisztet is rakhatsz hozzá. Tedd a tésztát lisztezett deszkára, és pihentesd legalább fél órán át.

Kelesztés után nyújtsd ki lisztezett felületen öt-hét milliméteresre, kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg öt deka sajttal. Ezt követően az alsó harmadot hajtsd fel a tészta közepéig, arra pedig a felső harmad kerül. Majd jobbról hajtsd be a tésztát ugyancsak középre, és balról rá a másik felét. Fontos, hogy a hajtogatást mindig ebben a sorrendben végezd.  Ezt a műveletet még kétszer ismételd meg, 15 perces pihenőkkel. Hajtogatás előtt a tésztát mindig kend meg vajjal, és szórd meg sajttal.

Legvégül nyújtsd ujjnyi vastagra, és szaggasd ki tetszés szerinti kiszúróval. Kend meg a tetejét felvert tojással, be is vághatod, és szórd meg szezám- vagy napraforgómaggal, esetleg sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd szép pirosra 20 perc alatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések