A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Paradicsomos-parmezános stromboli: még a pizzánál is jobb

A stromboli az amerikaiak töltött pizzája, házi paradicsomos szósszal, különféle feltétekkel ízletes és tartalmas.

Az egyszerű, pizzaszerű kelt tészta a nevét a vulkánjáról ismert olasz szigetről, Stromboliról kapta. Először egy olasz vendéglős, Nazzareno Romano készítette Philadelphiában, a múlt század közepén. Töltve, tekerve lehet különleges vendégváró, de vacsoraként is megállja a helyét. Akkor a legjobb, ha a szószt is saját magad készíted.

Hozzávalók 8 darabhoz:

* 3 bögre liszt
* 1 bögre langyos víz
* 2.5 dkg élesztő
* 1 teáskanál cukor
* 1 mokkáskanál só
* 1 teáskanál olívaolaj

A szószhoz
* 10 dkg sűrített paradicsom
* 10 dkg parmezán
* 1 db vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 evőkanál olívaolaj
* 1 teáskanál oregánó
* 1 teáskanál bazsalikom
* 1 teáskanál rozmaring
* só
* bors
* cukor

A tetejére
* 1 db tojás

Elkészítés:

A vizet langyosítsd meg, majd rakd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre 10 percre, hogy jól megemelkedjen. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, majd a sót és az olívaolajat. Jól gyúrd össze, nem baj, ha kicsit ragadós. Formázz belőle gombócot, takard le, majd keleszd egy órán át.

A szószhoz az olívaolajat hevítsd fel, rakd hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd kezdd dinsztelni. Valamivel később rakd hozzá a zúzott fokhagymát, és süsd addig, amíg kicsit megpirul. Öntsd hozzá a paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal és zöldfűszerekkel. Ha édesebben szereted, cukrot is dobj hozzá. Kevergetve főzd össze 10 perc alatt.

A megkelt tésztát lisztezett felületen vedd nyolc részre, és formázz kisebb gombócokat. Egyesével nyújtsd ki a tésztákat kör alakúra, majd kend meg a pizzaszósszal. Szórd meg a belsejét kevés sajttal. Tekerd fel, és vagdosd be a tészta tetejét két-három helyen. Kend meg a felvert tojással, és szórd meg a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések