A stromboli az amerikaiak töltött pizzája, házi paradicsomos szósszal, különféle feltétekkel ízletes és tartalmas.
Az egyszerű, pizzaszerű kelt tészta a nevét a vulkánjáról ismert olasz szigetről, Stromboliról kapta. Először egy olasz vendéglős, Nazzareno Romano készítette Philadelphiában, a múlt század közepén. Töltve, tekerve lehet különleges vendégváró, de vacsoraként is megállja a helyét. Akkor a legjobb, ha a szószt is saját magad készíted.
* 1 bögre langyos víz
* 2.5 dkg élesztő
* 1 teáskanál cukor
* 1 mokkáskanál só
* 1 teáskanál olívaolaj
A szószhoz
* 10 dkg sűrített paradicsom
* 10 dkg parmezán
* 1 db vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 evőkanál olívaolaj
* 1 teáskanál oregánó
* 1 teáskanál bazsalikom
* 1 teáskanál rozmaring
* só
* bors
* cukor
A tetejére
* 1 db tojás
A szószhoz az olívaolajat hevítsd fel, rakd hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd kezdd dinsztelni. Valamivel később rakd hozzá a zúzott fokhagymát, és süsd addig, amíg kicsit megpirul. Öntsd hozzá a paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal és zöldfűszerekkel. Ha édesebben szereted, cukrot is dobj hozzá. Kevergetve főzd össze 10 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztezett felületen vedd nyolc részre, és formázz kisebb gombócokat. Egyesével nyújtsd ki a tésztákat kör alakúra, majd kend meg a pizzaszósszal. Szórd meg a belsejét kevés sajttal. Tekerd fel, és vagdosd be a tészta tetejét két-három helyen. Kend meg a felvert tojással, és szórd meg a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt.
Az egyszerű, pizzaszerű kelt tészta a nevét a vulkánjáról ismert olasz szigetről, Stromboliról kapta. Először egy olasz vendéglős, Nazzareno Romano készítette Philadelphiában, a múlt század közepén. Töltve, tekerve lehet különleges vendégváró, de vacsoraként is megállja a helyét. Akkor a legjobb, ha a szószt is saját magad készíted.
Hozzávalók 8 darabhoz:
* 3 bögre liszt* 1 bögre langyos víz
* 2.5 dkg élesztő
* 1 teáskanál cukor
* 1 mokkáskanál só
* 1 teáskanál olívaolaj
A szószhoz
* 10 dkg sűrített paradicsom
* 10 dkg parmezán
* 1 db vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 evőkanál olívaolaj
* 1 teáskanál oregánó
* 1 teáskanál bazsalikom
* 1 teáskanál rozmaring
* só
* bors
* cukor
A tetejére
* 1 db tojás
Elkészítés:
A vizet langyosítsd meg, majd rakd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre 10 percre, hogy jól megemelkedjen. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, majd a sót és az olívaolajat. Jól gyúrd össze, nem baj, ha kicsit ragadós. Formázz belőle gombócot, takard le, majd keleszd egy órán át.A szószhoz az olívaolajat hevítsd fel, rakd hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd kezdd dinsztelni. Valamivel később rakd hozzá a zúzott fokhagymát, és süsd addig, amíg kicsit megpirul. Öntsd hozzá a paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal és zöldfűszerekkel. Ha édesebben szereted, cukrot is dobj hozzá. Kevergetve főzd össze 10 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztezett felületen vedd nyolc részre, és formázz kisebb gombócokat. Egyesével nyújtsd ki a tésztákat kör alakúra, majd kend meg a pizzaszósszal. Szórd meg a belsejét kevés sajttal. Tekerd fel, és vagdosd be a tészta tetejét két-három helyen. Kend meg a felvert tojással, és szórd meg a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt.
0 Megjegyzések