Powered by Jasper Roberts - Blog

Fokhagymás, fetás párnák kelt tésztából: krémes és omlós falatkák

Ha eddig már sokféle kelt tésztát kóstoltál, ideje, hogy a fetás párnákat is elkészítsd!

A kelt tészta nem csak édesen lehet csábító, a sós változatoknak is érdemes esélyt adnod. A fokhagymás fetasajt feldobja, és különlegessé teszi az egyszerű tésztát. Kitűnő választás bab vagy gulyás mellé, sörkorcsolyának, esetleg tízóraira. Ha vendégeket vársz, érdemes emelni az adagot.

Hozzávalók:

* 50 dkg liszt
* 2.5 dkg élesztő
* 1 teáskanál cukor
* 2 teáskanál só
* 3.5 dl tej
* 1.5 dl olaj

A töltelékhez
* 30 dkg feta
* 1 dl tejföl
* 2 gerezd fokhagyma
* oregánó

A tetejére
* 1 db tojás
* kömény

Elkészítés:

Langyosíts meg két deci tejet, keverd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd körülbelül 10 percig, amíg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, az olajat, a maradék tejet és a felfutott élesztőt. Jó alaposan gyúrd össze a tésztát. Amikor elválik a kezedtől, a táltól, rugalmas és fényes, takard le, és keleszd egy óra alatt a duplájára.

A töltelékhez a feta sajtot keverd ki jól a tejföllel, oregánóval, az áttört fokhagymával. Fontos, hogy a massza ne legyen folyós.

Pihentetés után a tésztát felezd meg, mindkettőt nyújtsd ki vékonyra, és kend meg a fetás töltelékkel. Tekerd fel, mint a kalácsot, kend meg a tetejét tojássárgával, szórd meg szezámmaggal, majd vágj belőle háromszögeket. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg szép pirosra.

0 Megjegyzések