A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Klasszikus házi aranygaluska dióval: ez a sodó hihetetlenül finom

A tökéletes, nagyiféle aranygaluska elkészítése az apró részletekben rejlik. Nem hiányozhat róla a sűrű, krémes vaníliasodó sem.

Ha aranygaluskát mostanában csak vendéglőben ettél, akkor ideje felidézni otthon is a régi ízeket. Az alapja egy nagyon egyszerű, könnyed kelt tészta, ami cukros dióba forgatva mennyei. Főleg, ha sodóval is leöntöd. A tésztába ne tegyél cukrot, csak az élesztőhöz, így magasabbra feljön. Érdemes a lisztet átszitálni, hogy levegősebb legyen a süti.  

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ
50 dkg liszt
10 dkg vaj
2 dl tej
2 db tojássárgája
2 dkg élesztő
1 csipet só
1 db citrom
1 teáskanál cukor

A SZÓRÁSHOZ
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
10 dkg vaj

A VANÍLIASODÓHOZ
5 dl tej
8 dkg cukor
4 db tojássárgája
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

Langyosíts meg másfél deci tejet, keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor lesz kész, ha habos és megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék tejet, a sót, a citrom reszelt héját és a felfutott élesztőt. Dolgozd össze, lágy, könnyű tésztát kell kapnod. Formázz belőle cipót, és lisztezett tálban keleszd a duplájára körülbelül 45 perc alatt.

Közben a diót keverd össze a cukorral. A tésztát tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra, majd kis méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Forgasd bele az olvasztott vajba, hempergesd meg a cukros dióban, és rendezd egymás mellé egy vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Tedd előmelegített sütőbe, és 170 fokon süsd 35-40 percig.

A sodóhoz válaszd szét a tojásokat. A sárgákat keverd ki a cukorral és a liszttel, majd add hozzá a vaníliát. Részletekben engedd fel a tejjel, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik. Tálaláskor öntsd le vele a galuskákat. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések