A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jobbikos képviselő állt ki az elítéltek kártérítése mellett

Varga-Damm Andrea napirendi felszólalásában támadta a kormányt, amiért az a jogerős ítélet ellenére vonakodik kifizetni az elítéltek számára megítélt kártérítést.

A Jobbikos képviselő felszólalásában az elítéltek pártjára állt. Lassan, higgadtan kezdte beszédét, ám az elítéltek sorsa és a kormány álláspontja annyira felháborította, hogy a végére már teljesen belehergelte magát a szónoklatba.

Elmondása szerint a magyar bíróságok az esetek 80%-ban jó döntést hoznak, ugyanis a börtönökben „valóban méltatlan és méltánytalan körülmények uralkodnak, amelyek ténylegesen sérthetik még egy bűnözőnek az érdekeit is”.

Kis történelmi kitekintő kapcsán megemlítette, hogy a „méltatlan fogvatartás” komoly biztonsági kockázatot jelent. Mivel, ha nincs elég területe a mozgáshoz az elitéltnek, az agressziót válthat ki belőle, amit fegyenctársain tölthet ki. Hozzátette, mivel legalább 40% börtönőr hiányzik a létszámból, ezért fennáll a veszélye, hogy szegény elítélteket nem tudnák meggátolni abban, hogy agyonverjék egymást.

Kitért a higiéniai körülményekre is. Fontosnak tartja a tiszta börtöncellákat, méghozzá közegészségügyi szempontból, hiszen, ha ott „valaki elkapna valamilyen baktériumot vagy fertőzést, akkor még a végén a fél börtön kihal”.

Szerinte a börtön lényege, hogy az elitélt biztonságban töltse le a rá kiszabott büntetését, ne bántalmazza őt senki.

Varga-Damm döbbenetesnek tartja, hogy a kormány meg akarja tagadni a kártérítések kifizetését. Mint mondta:

A bírósági ítéletbe be van írva a rendelkező részbe, hogy mit kell csinálni hány nap alatt. Láttak már maguk olyat, hogy egy ilyen törvényt meghoznak, és majd egyetlen egy végrehajtó nem fogja beszedni a pénzt?

Kifejezetten felháborodott a kormány azon javaslatán, hogy ne lehessen az ügyvédei irodák letéti számlájára kifizetni a kártérítés összegént. Kiemelte:

Hát a jogosult rendelkezhet csak az összegről.


További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések