A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli partnerség alakulása

Az Európai Bizottság a mai napon ajánlást tett a Tanácsnak az Egyesült Királysággal való új partnerségre irányuló tárgyalások megkezdésére vonatkozóan.

Ez az ajánlás az Európai Tanács meglévő iránymutatásain és következtetésein, valamint az EU és az Egyesült Királyság által 2019 októberében elfogadott politikai nyilatkozaton alapul.

Az ajánlás átfogó javaslatot tartalmaz a tárgyalási irányelveket illetően, amelyek meghatározzák az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli partnerség hatályát és feltételeit. Az irányelvek a tárgyalások tekintetében valamennyi közös érdekű területre kiterjednek, többek között a kereskedelmi és gazdasági együttműködésre, a bűnüldözési együttműködésre és a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködésre, a külpolitikára, a biztonságra és a védelemre, az uniós programokban való részvételre, valamint az egyéb területeken való együttműködésre. Az irányításról szóló külön fejezet körvonalazza a gazdasági és biztonsági együttműködés valamennyi területére kiterjedő átfogó irányítási keretet.

Az Unió főtárgyalójaként a Bizottság a Tanáccsal és annak előkészítő szerveivel, valamint az Európai Parlamenttel való szoros egyeztetés mellett kívánja folytatni a munkát, ahogy a kilépésről rendelkező megállapodásról folytatott tárgyalások során is történt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Eljött az ideje, hogy munkához lássunk. Az idő rövid. Tisztességes és átlátható módon fogunk tárgyalni, ugyanakkor megvédjük az EU és polgáraink érdekeit, egészen a tárgyalások végéig.”

Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője a következőket mondta: „A tárgyalásokat jóhiszeműen fogjuk lefolytatni. A Bizottság továbbra is szorosan együttműködik az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal. Feladatunk az lesz, hogy megvédjük és előmozdítsuk polgáraink és Uniónk érdekeit, ezzel párhuzamosan pedig olyan megoldásokat keressünk, amelyek tiszteletben tartják az Egyesült Királyság döntéseit.”

A következő lépések

A Tanácsnak el kell fogadnia a tárgyalási irányelvek tervezetét. Ez hivatalosan felhatalmazza a Bizottságot arra, hogy az Unió főtárgyalójaként megkezdje a tárgyalásokat.

Háttér-információk

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból és az Európai Atomenergia-közösségből (Euratom).

A kilépésre vonatkozó rendelkezéseket a kilépésről rendelkező megállapodás tartalmazza, amely 2020. február 1-jén lépett hatályba. A kilépésről rendelkező megállapodás átmeneti időszakot léptet életbe, amely alatt az uniós jog legalább 2020. december 31-ig továbbra is alkalmazandó az Egyesült Királyságra és az Egyesült Királyságban, kivéve, ha a kilépésről rendelkező megállapodás által létrehozott vegyes bizottság 2020. július 1-je előtt elfogad egyetlen határozatot az átmeneti időszak legfeljebb 1 vagy 2 évvel történő meghosszabbításáról.

A 2018. március 23-i iránymutatásokban az Európai Tanács ismételten kijelentette, hogy az Unió elkötelezett amellett, hogy a jövőben a lehető legszorosabb partnerséget tartsa fenn az Egyesült Királysággal. Az iránymutatások szerint e partnerségnek ki kell terjednie a kereskedelmi és gazdasági együttműködésre és más területekre is, mindenekelőtt a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemre, valamint a biztonság, a védelem és a külpolitika területére.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli partnerség keretét a politikai nyilatkozat határozza meg.

Az Európai Bizottság mai ajánlása a tárgyalási folyamat első lépése, mivel felkéri a Tanácsot, hogy hatalmazza fel a Bizottságot az Egyesült Királysággal való új partnerségre irányuló tárgyalások hivatalos megkezdésére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések