A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döntött az Európai Néppárt a Fideszről

Eldőlt, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztését meghosszabbítják, az alapértékeket viszont jobban meghatározzák – írja a HVG.

Határozatlan időre ugyan, de marad a Fidesz európai néppárti felfüggesztése. A HVG információi szerint jövőre külön kongresszust tartanak majd a témáról – döntött az ügyben az Európai Néppárt választmánya. Aura Salla, a finn Nemzeti Koalíció pártjának elnöke a Twitteren a következőket írta: küldöttek többsége a felfüggesztés meghosszabbítása mellett áll. A finn párt egyébként az elsők között kezdeményezte a Fidesz kizárását.

Úgy tudjuk, hogy:

“a kongresszus hivatalosan nem a magyar kormánypártról szól majd, hanem az EPP alapértékeinek meghatározásáról.”

A Fideszt körülvevő botrány nélkül azonban valószínűleg egyáltalán nem is lett volna rá szükség. Később persze már Salla is pontosított, egy következő posztjában már azt írja: a Néppártnak kell magába néznie és új politikai vízióra van szüksége, de az alapvető értékekben egyetértenek.


Ez teljesen egybevág a Welt am Sonntag korábbi értesülésével: a német lap ugyanis azt írta, hogy az EPP egy magatartási kódexet írna elő, amihez a minden tagpártnak tartania kellene magát. Ezáltal pedig a vitás esetekben sokkal egyértelműbben lehetne megítélni azt, ha egy adott párt megsérti a Néppárt irányvonalát. Vagyis ez esetben a Fidesz helyzetét is jóval egyszerűbben lehetne kezelni.

A felfüggesztés meghosszabbítása persze senkit nem ért váratlanul, hiszen Donald Tusk pártelnök már a múlt héten bejelentette, hogy erre készül. Hiába akarják ugyanis rengetegen kirakni Orbán Viktor és a Fidesz EP-képviselőt, ugyanis a Fidesz mellett áll több fajsúlyos tagállam, mint például az olaszok, a franciák és a németek egy része.

A Fidesz kizárása mellett egyébként főleg az északi tagpártok kardoskodnak, mivel a magyar kormánypárti probléma erősen megosztja az az egész EPP-t.

De mit is jelent a felfüggesztés?

A felfüggesztés meghosszabbítása lényegében annyit jelent, hogy a Fidesz EP-képviselői a jövőben is beülhetnek a frakciókba, azonban fontos tisztségeket nem vállalhatnak. Orbán Viktor miniszterelnök pedig nem vehet részt a választmányokon és a kongresszusokon sem. A miniszterelnök ezért Brüsszelből – ahol találkozott Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel és Charles Michel tanácselnökkel – Rómába utazik, ahol részt vesz és beszédet mond egy konzervatív konferencián.

Orbán a jövő héten utazok Angela Merkel német kancellárhoz és Annegret Kramp-Karrenbauerhez, a kereszténydemokrata CDU elnökéhez utazik Berlinbe. Német lapértesülések szerint azt szeretné kipuhatolni, hogy milyen feltételek mellett maradhatna a Fidesz a néppártban. Ez arra utal, hogy korábbi kijelentései és fenyegetései ellenére nem feltétlenül akarja elhagyni az EPP-t.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések