A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A hagyományos csörögefánk, ahogy falun készítik: egyszerűbb, mint gondolnád

Fánkszezonban a különleges formájú, mennyei csöröge kihagyhatatlan finomság, és nincs vele annyi munka, mint a szalagossal.

Van miből válogatni, ha a farsangi mulatságba fánkot vinnél magaddal, hisz a szalagostól a churrosig, a töltött és a gyümölcsös variációkig széles a repertoár. A csöröge, más néven a herőce vagy a forgácsfánk is még mindig nagyon kedvelt, ez általában élesztő nélkül készül. Tojásfehérjét ne rakj bele, mert attól keményebb lesz a tészta, a rum viszont jót tesz az ízének és az állagának is.

Hozzávalók:

* 30 dkg liszt
* 3 db tojássárgája
* 2 evőkanál cukor
* 5 dk vaj
* 1.5 dl tejföl
* 1 evőkanál rum
* 5 dl olaj a sütéshez
* 1 csipet só

Elkészítés:

A lisztet szórd egy tálba, rakd hozzá a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, a vajat, a sót és a rumot, majd jól dolgozd össze. Ha a tészta sima, rugalmas, csomagold fóliába, és pihentesd fél órát a hűtőben.

Ezt követően lisztezett deszkán nyújtsd ki két-három milliméter vékonyra a tésztát, és derelyevágóval vagy éles késsel vágd fel 5X10 centis rombuszokra. Mindegyik közepén ejts hosszában egy 2-3 centis vágást. Ezen húzd át lazán az egyik sarkát, így kapod meg a forgácsfánk különleges formáját. Forrósítsd meg az olajat, és süsd benne a fánkokat aranybarnára. Az olajból kiszedve csepegtesd le papírtörlőn, majd még melegen szórd meg vaníliás porcukorral.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések