Nagyevők kedvence a sült csülök, ami szinte lecsúszik a csontról, míg a bőre jó ropogós. A sörös, mustáros pácban nem fogsz csalódni.
Mi, magyarok, imádjuk a csülköt, télen pedig a zsírosabb, kicsit nehezebb hús tökéletes főfogás lehet. Van, aki csak megfőzi, de sütve, ropogós bőrrel még ízletesebb. A pácon sok múlik, a sör mellett a fokhagyma és a mustár adja meg a húsnak a csodás ízét. Sült káposztával, krumplival tálalva mindent visz. A csülköt csak kóstolás után sózd.
Hozzávalók:
* 1.5 kg csülök
* 1 fej vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 evőkanál magos mustár
* 1 dl sör
* 1 mokkáskanál kömény
* bors
Elkészítés:
A csülköt alaposan mosd meg, ha valahol szőr maradt rajta, azt kapard le, és vagdosd be néhány helyen, hogy a páclé még jobban átjárja. A sört keverd össze a mustárral, a zúzott fokhagymával, a borssal, a köménnyel, és kend be vele a csülköt. Letakarva pácold egy éjszakán át.
Másnap pakold át a csülköt egy tűzálló edénybe, öntsd bele a maradék páclét, rakd bele a húst, arra pedig mehet a karikákra vágott hagyma. Locsolj még a hús alá kevés vizet, és told forró sütőbe, majd süsd 190 fokon 2-2,5 órán át. Sülés közben időnként locsold meg, és fordítsd át a csülköt. Ellenőrizd villával vagy hústűvel, hogy elég puha-e. Ha könnyen belemegy az eszköz, vedd le róla a fóliát, és süsd szép pirosra.
0 Megjegyzések