A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Miért fogyaszt a vörös lencse, és hogyan tisztítja a bélrendszert? Leolvasztja a kilókat

Egy fantasztikusa tápláló és zsírrobbantó hüvelyes, amit kevesen fogyasztanak.

A vörös lencse finom, fehérjében gazdag alapanyag, ám mégsem főznek vele sokan. Pedig a belőle készült ételek amellett, hogy az izmok építésében segítenek, az emésztésednek is egy jókora lendületet adnak.

A Közel-Keletről származó vörös lencse fantasztikus és tápláló hüvelyes, a lencsefélék minden pozitívumával együtt. Előnye, hogy hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjától, emiatt ugyan kevesebb lesz a rosttartalma, mint társainak, de cserébe gyorsan megfőzhető, így nincs szükség előáztatásra. Könnyen emészthető, így azok is nyugodtan fogyaszthatják, akiket puffaszt a magas rosttartalom.

Így fogyaszt a vörös lencse

A vörös lencse a B-vitamin-csoport számos tagját tartalmazza, emellett kalciumban, foszforban, magnéziumban, cinkben, káliumban, vasban és ómega-6 zsírsavban is gazdag. Szénhidrátszegény, fehérjében gazdag hüvelyes. A benne található rostok támogatják az egészséges és gyors emésztést, egy tányérnyi levessel vagy főzelékkel pedig a napi folsavigényedet fedezheted - ez javítja a tápanyagok és a zsírban oldód vitaminok felszívódását.

A vörös lencse jó hatással van az emésztésre: rezisztens keményítőben gazdag, ami hozzájárul a salaktalanításhoz, és elősegíti a szervezet számára hasznos baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben, ezáltal segíti az emésztést, és tisztítja a bélrendszert.

Hogyan fogyaszd?

A vörös lencsét érdemes leves, főzelék, saláta gyanánt fogyasztani, de készülhet belőle szendvicskrém, paradicsomos egytálétel vagy valamilyen rakott fogás, ahol a vörös lencse a darált húst helyettesíti. A hüvelyest gabonafélékkel vagy barna rizzsel kiegészítve teljes értékű táplálékot kapsz, hiszen az étel fehérjetartalma ezzel a kombinációval még jobban hasznosul.

Az alábbi recept nem csak a vörös lencse miatt érdekes: olyan alapanyagokat tartalmaz, amelyek valamilyen szinten elősegítik a fogyás beindulását. A benne található zeller béltisztító és méregtelenítő, csakúgy mint a fokhagyma, a répa pedig az egyik legjobb és legolcsóbb zsírégetők egyike, magas rosttartalma miatt hatékony emésztésserkentő, ugyanakkor alig van benne kalória.

Hozzávalók, 6 adagra:
* egy csésze vörös lencse
* 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
* 1 közepes nagyságú vöröshagyma
* 1 közepes méretű sárgarépa
* 1 pirospaprika
* 2 fokhagymagerezd
* Egy kis zellergyökér
* 1 paradicsom
* 1 kávéskanál chilipor vagy Cayenne-bors
* fél teáskanál köménymag
* pár levél friss bazsalikom
* csipet só és bors

Elkészítés:
Egy serpenyőben melegíts fel két evőkanál olívaolajat, add hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát, répát, zellert, pirospaprikát, paradicsomot, valamint a vörös lencsét, és pirítsd pár percig. Ízesítsd chilipaprikával, köménnyel, bazsalikommal, csipet sóval és borssal, majd öntsd fel alaplével, és főzd addig, amíg az összetevők és a vörös lencse meg nem puhul. Turmixold össze, ha túl sűrűnek találod, natúr joghurttal változtathatsz az állagán. Tálald citromkarikákkal és teljes kiőrlésű pirítóssal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések