Hirdessen itt

Schobert Norbi nyilatkozata a szakorvost is kiakasztotta - Úgy szakmailag, mint emberileg

Schobert Norbert eszmefuttatása több dolgot is felvet vele kapcsolatban.

Schobert Norbi sok mindenhez nem ért, például az általános iskolai kémia tanagyaghoz, ami sajnálatos, ha az ember abból él, hogy életmódtanácsokat ad és élelmiszereket gyárt. A közgazdaságtannal is meggyűlt már a baja, mikor kijelentette, hogy végtelen mennyiségű pénz áll a rendelkezésünkre. Megnéztem, sajnos nem.

Vasárnapi remek eszmefuttatása a túlsúlyos nőkről, az ocsmány bőrükről, a széthulló családokról viszont bebizonyította, hogy egy valamihez nagyon is sokat ért, ez pedig a marketing.

Norbi egy zseni

Tényleg mindenki erről beszél, jobb- és baloldali politikusok fakadtak ki ellene a facebookon, számos híresség posztolt a témában, de még a villamosmegállóban is azt hallottam, hogy valaki erről telefonál. Norbi egy zseni, de nem abban, amiről beszél, hanem abban, hogy egy pár perces videóval meghatározza a közbeszédet. Valószínűleg most nagyon elégedett, mert ugye a rossz reklám is reklám, és ebben van is igazság. Abban, amiről tegnap beszélt, viszont nem sok. Hogy mennyire, arra a szakorvos világít rá.

A szakorvos állásfoglalása

"Az ostoba, mindig tökéletesen meg van elégedve önmagával” - ez a Bonhoeffer-idézet jut eszembe arról a magabiztosságról, mellyel a magyar fogyókúrás piac vezető szereplője a „fájó igazságra” hivatkozva igyekszik védeni kijelentését, amivel az elhízás jelenségét sikerült leszűkítenie a szülés utáni túlsúllyal küzdő nőkre, valamint a házaspárok szexuális problémáira - írta közleményében Dr. Farkas Kitti.

Hiába az utólagos magyarázkodás, azt a megfogalmazást, hogy a „nők a szülésnél cseszik el”, nőként és orvosként egyaránt felháborítónak tartom. Szakmai szempontból egyszerűen téves, és káros útra visz az megközelítés, mely kizárólag a túlsúlyos emberek felelősségét hangsúlyozza. Miért téves és káros?

Csak a nők ellen szól, pedig a túlsúly a férfiakat ugyanúgy érinti

Először is a nők kipécézése miatt. Az egyik legnagyobb magyar akadémiai felmérés szerint az elmúlt évtizedekben a túlsúlyosak és főleg az elhízottak aránya jelentősen megnőtt hazánkban, de leglátványosabban a fiatal férfiaknál. A férfiaknál a túlsúlyosak aránya 40%, az elhízottaké 32%, míg nőknél mindkét kategória valamivel kevesebb mint 32%. A világon a negyedik legelhízottabb ország vagyunk, ez tehát aligha szülés utáni probléma.

Másodszor, a megközelítés miatt, mely az elhízást motivációs problémaként, a túlsúlyos emberek hibájaként írja le. Nem az a kérdés, hogy helyes-e, ha valaki a szexualitás emlegetésével igyekszik figyelmet irányítani magára és a fogyókúrás termékeire, hanem hogy jó-e az a diétás módszer, amit kínál, vagy inkább káros.

Sok a kontárok által ígért csodadiéta

Harmadszor, és ezzel meg is érkeztünk a legnagyobb és leginkább elhallgatott problémához: ahhoz, hogy virágzik a fogyókúrabiznisz, mégis egyre kövérebbek vagyunk. Tegyük fel a kérdést: ennek nem fordítva kellene lennie? Nem a fogyni akarókkal van a baj. Az emberek többségében megvan az elszántság, a motiváció, de sajnos többnyire bedőlnek a csodadiétáknak, a manipulált élelmiszereknek és helytelen módszereknek, amelyeket olyan kontárok kínálnak, akik soha nem foglalkoztak szakmai értelemben az emberi test működésével és a fogyás élettanával. Ehelyett különböző ideológiákkal, mesékkel próbálnak reagálni az elhízás civilizációs okaira.

Mindezek hatása az, hogy a saját praxisomban minden harmadik páciensem úgy fordul hozzám: „én már mindent kipróbáltam, mégsem tudok lefogyni“. A helytelen módszerek ugyanis tönkreteszik az anyagcserét, amit először is helyre kell állítani ahhoz, hogy az egészséges és tartós fogyás végül tényleg elérhető legyen.

A magyarországi elhízással kapcsolatos problématengerbe akkor dobnánk igazán nagy követ, ha végre azoknak a felelősségét vizsgálnánk meg, akik húsz éve osztják az észt mindenféle szakmai felkészültség nélkül - szól a szakorvos nyilatkozata.

Úgy szakmailag, mint emberileg

Hogy mennyire komolyan vehető Norbi kirohanása? Ahogy azt olvashattuk, szakmailag semennyire. De hogy az emberi oldaláról is beszéljünk egy picit, elég annyi, hogy szegény maga sem érti, miről beszélt, vagy, hogy mi a probléma vele. Nem akart senkit megbántani, és nem a duci nők ellen kelt ki, ezzel próbálta finomítani a mondanivalóját az ocsmány bőrről, meg arról, hogy a nők félárvává (?!) teszik a gyerekeket. Nem tudtam, hogy a szülés utáni súlyfelesleg meg is öli szegény férjeket, nem csak szexhiányban fognak szenvedni. Ha másra nem volt jó ez az egész, hát arra igen, hogy olyan remek kommentek szülessenek az oldalán, mint hogy 

Ezekkel a videókkal egy dologra világítottál rá; hogy mennyire fontos a szénhidrát az agynak. Elrettentő példa vagy. Köszönöm!

Vagy például, hogy Ráskó Eszter Insta-posztján nevessünk egy jót.


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ráskó Eszter (@eszter_schwester) által megosztott bejegyzés,

Mert ezen a zseniális butaságon csak mulatni lehet. Komolyan venni nem szabad.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések