A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mintha az Armageddon jött volna el!” – Hadihajókon próbálják menekíteni az embereket a lángtenger elől Ausztráliában

Ötmillió hektárnyi területet emésztett fel a tűz, amely hosszú hetek óta megállíthatatlan.

Tűzriadó! Ausztrália dél-keleti partvidékén bármelyik pillanatban kihirdethetik a humanitárius katasztrófát, szombatra 46 Celsius-fokos hőhullámot várnak, a légszennyezettség pedig már a fővárosban, Canberrában is átlépte a veszélyességi küszöbérték 21-szeresét. A szeptember óta súlyosbodó bozóttűzvészben eddig 18-an vesztették életüket, 5 millió hektárnyi terület és 1200 lakóház vált a lángok martalékává. Jelenleg is 50 ezer háztartásban nincs áram és internet. A mobilszolgáltatás akadozik, a nyilvános telefonfülkék előtt hosszú sorok kígyóznak.

Több mint 2500 tűzoltó próbálja távol tartani a lángtengert a lakott területektől, a kontinensnyi ország hadserege hajókkal, helikopterekkel és repülőkkel menekíti a tűzcsapdába került lakosok tízezreit, köztük legalább ezer turistát, de az elzárt településekre is katonai járművek szállítanak vizet, gyógyszereket, üzemanyagot és élelmiszert.
– Már nem tudjuk magasabbra srófolni a veszély mértékét. Annyi embert próbálunk kimenteni a déli részről, amennyit csak tudunk – nyilatkozta Shane Fitzsimmons, a tűzoltóság (RFS) vezetője arra utalva, hogy az Új-Dél-Wales államban pusztító 110 és a Victoriában tomboló 50 bozóttűz tengerparti településeket is körbezárt.

A turisták által kedvelt Mallacoota kikötőjében ezrek várnak evakuálásra, közülük többen a szilvesztert is tengerparti kocsmákban és szörfklubokban kialakított menhelyeken töltötték. Itt már humanitárius katasztrófára utaló figyelmeztetések is elhangzottak: „A vezetékes víz fertőzött lehet, fogyasztás előtt forralják fel!”

A válsághelyzetet súlyosbítja, hogy az égési sérülteknek nem ritkán 24 órát kell várni az orvosi ellátásra, a széljárás pedig nemcsak a tűzvészt terjeszti, hanem füstfelhőket is tol maga előtt.
– Mintha az Armageddon jött volna el! – panaszolta Chad Staples, a Sydney-től 235 kilométerre délre fekvő Mogo állatkertjének igazgatója, aki a 200 állat mentése során a saját házába fogadta be a kisebbeket.

A tavalyi volt a legforróbb év

Ausztráliában a feljegyzések kezdete óta a tavalyi volt a legmelegebb év: a szárazság, a tüzek, a hőhullámok és a hőmérsékleti rekordok miatt 2019-ben az átlaghőmérséklet 0,19 Celsius-fokkal volt magasabb, mint 2013-ban, a korábbi rekordévben – ezért a kutatók szerint az üvegházhatású gázok egyre növekvő szintje a felelős.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések