Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Kívül ropogós, belül omlós sült újévi kismalac, ami kitúrja a szerencsédet

Egy baráti társaságot is jóllakathatsz a fűszeres, sült újévi kismalaccal.

A malac az orrával előre túrja a szerencsét, ezért kerül oly gyakran az újévi asztalra. Tegyél meg mindent a pénzügyi bőségért, egyél malacsültet újév napján! Fontos, hogy ne vegyél öt-nyolckilós malacnál nagyobbat, különben nagyon sokáig kell sütnöd. Egyszerű házi páccal még finomabb lesz. 

Hozzávalók:

5 kg malac
5 dkg szalonna
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
2 dl sör
1 ág kakukkfű
1 teáskanál kömény
bors

Elkészítés:

A malac bőrét tisztítsd meg, mosd meg, majd itasd le róla a vizet egy papírtörlővel. A belsejét szórd meg ízlésed szerint sóval - ne sajnáld tőle, akkor lesz finom, ha bátran megszórod és egy kicsit beledörzsölöd a húsba. A páchoz keverd össze az olajat, a borsot, a kakukkfüvet, a köményt és a zúzott fokhagymát. A sózás után kend be vele alaposan a malac belsejét. Ha van rá lehetőséged, pihentesd hideg helyen legalább 2-3 órát a sütés előtt, hogy szépen átjárja a fűszer és a só. 

Sütés előtt tegyél a malac belsejébe egy üres, alufóliába csomagolt pezsgősüveget, így a hús nem esik össze, és jobban fel tudja szívni a fűszereket. A farkára és a két fülére húzz alufóliát, így nem fognak megégni. Told előmelegített, 120 fokos sütőbe. Először lassú tűzön, sokáig kell sütni, hogy a húsa szaftos és ommlós maradjon. A szalonnát vagdosd be, és mártsd sörbe, majd a sütés folyamán többször is kenegesd át a külsejét vele - így gyönyörű pirosas aranyszínűre sül majd. Amikor a malacka bőre már aranybarna, állítsd 170 fokra a sütőt, majd fél órán keresztül még süsd így, ettől lesz igazán ropogós a bőre. Nagyjából öt-hat órán keresztül süsd, de négy óra elteltével, a malac nagyságától függően már érdemes tűpróbát végezni fél óránként, hogy mennyire puhult át a hús.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések