A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hogyan segíti a fogyást a gyömbér? Így használd, hogy felpörgesse az emésztést

Szabadulj meg a zsírpárnáktól az olcsó, de isteni finom gyömbérrel.

Nem véletlen, hogy a csípős, kesernyés ízű gyömbér már a középkorban jelentős szerepet töltött be a fűszer-kereskedelemben, de gyógynövényként, a kínai orvoslásban is ugyanúgy alkalmazták különböző betegségek, például gyomorpanaszok, hányinger, rosszullét és megfázás esetén, mint fogyókúrás csodaszerként.

A gyömbér jellegzetes aromáját és ízét gingerol-, saogaol- és a zingerontartalma adja, amelyek igen hatékonyan serkentik emésztést, gyulladáscsökkentő hatásuk révén segítenek megszüntetni az emésztőrendszerben kialakult gyulladásokat, amelyek az emésztés lassulásáért felelősek lehetnek. 

Hogyan segíti a fogyást a gyömbér?

A gyömbérben található vegyületek bizonyítottan segítik a súlyvesztést azáltal, hogy serkentik az emésztést, és elveszik az étvágyat - állapította meg a The Journal of Science and Food Agriculture túlsúlyos egereken végzett kísérlete.

A tanulmány szerint a túlsúlyos rágcsálók egy hónapon keresztül kaptak gyömbérport. A kutatók megállapították, hogy az egerek súlya 30 nap utána jelentősen csökkent, javult a vércukorszintjük, és egyéb egészségügyi, pozitív változás is bekövetkezett náluk. 

Egy másik, 2008-ban megjelent japán tanulmány szerint a gyömbér egyik hatóanyaga, a csípősséget adó zingeron megakadályozta az elhízást azoknál a patkányoknál, akiket magas zsírtartalmú ételekkel tápláltak. A kutatók azt találták, hogy a 170 mg/kg zingeron elfogyasztása jelentősen csökkentette a zsírszövet mennyiségét a rágcsálókban. 

Így használd a gyömbért, hogy felpörgesse az emésztést

A gyömbér csípősségéért felelős anyagai nem csak az emésztést segítik elő, de vízhajtó hatásuk révén megszüntetik a puffadást, másfelől pedig aktiválják a gyomor nyálkahártyájában levő hőreceptorokat, amelyek felpörgetik az emésztést, és fokozzák a zsírégetést. 

A gyömbér ajánlott napi fogyasztása 4 gramm, jótékony hatását pedig akkor is kifejti, ha friss, szárított vagy őrölt formában használod fel.

Egy szelet gyömbérgyökeret vagy egy teáskanálnyi gyömbérport forrázz le két deci forró vízzel, de egyszerre egy nagyobb adagot is készíthetsz belőle. Hagyd állni 5-10 percig, majd szűrd le, és naponta háromszor fogyassz belőle. Mivel a gyömbér teltségérzetet okoz, étkezés előtt fogyasztva a legjobb, hiszen elveszi az étvágyat, ezáltal kevesebbet eszel majd.

Dupla hatást érhetsz el, ha a gyömbérgyökérből készült főzetet citrommal ízesíted, ami szintén támogatja az egészséges emésztést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések