A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vízhajtó, és segíti a fogyást: mutatjuk a kelbimbó egészségügyi hatásait

Így hat az egészségre a kelbimbó.

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, pedig kifejezetten jó növényi fehérjeforrás, és egy adagban az ember napi C- és K-vitamin-igényének 100%-a benne van. Ha ez még nem lenne elég, a kelbimbó a fogyókúrázók legjobb barátja is.

A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik. Ennek a családnak az összes tagja  gazdag tápanyagokban, és szegény kalóriában, úgyhogy ott lenne a helyük a diétázók bevásárlólistájának a tetején.

Több tanulmány is összekapcsolta már a kelbimbó és más keresztesvirágú zöldségek fogyasztását az elhízásveszély, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának csökkenésével.

A keresztesvirágú zöldségek meglévő cukorbetegség állapotán is javítanak. Ez többek között annak köszönhető, hogy rengeteg bennük a rost, amely segít szabályozni a  vércukorszintet, így elkerülhetőek vele a falási rohamot okozó kilengések. Ezenkívül a kelbimbó az egyike azon kevés zöldségnek, melyben jelentős mennyiségű ómega-3 zsírsav található. Az ómega-3 zsírsav köztudottan csökkenti a vér trigliceridszintjét, az inzulinrezisztenciát és a gyulladásokat is a szervezetben.

A kelbimbó tartalmaz még egy bizonyos alfa-liponsav nevű antioxidánst, mely a kutatások szerint csökkenti a vércukorszintet, és növeli az inzulinérzékenységet, amellett a cukorbeteg pácienseket megóvja az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. Egy kísérletben alfa-liponsavat adtak 12 diabéteszes alanynak, akik ezután megemelkedett inzulinérzékenységről számoltak be. A kutatók úgy sejtik, ennek az lehet az oka, hogy az alfa-liponsav lehetővé tette az inzulin számára, hogy hatékonyabban működhessen, és így csökkenthesse a vércukor szintjét. Az alfa-liponsav sok zöldségben van jelen, de a kelbimbó is nagy mennyiséget tartalmaz belőle.

A keresztesvirágú zöldségek fogyasztása a rák kockázatának csökkenésével is kapcsolatba hozható. Ezért az a kéntartalmú vegyület felelős, amely a kelbimbó kesernyés ízét is adja. A kelbimbóban ezenkívül rengeteg klorofill is van, mely a növény zöld színét kölcsönzi. 

A kelbimbót a legegyszerűbb megpárolni, de krémlevesként, saját magával sűrítve is nagyon finom. Tepsiben, kevés olívaolajjal is meg lehet sütni, akár a hússal együtt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések