A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rejtélyes haláleset az idősek otthonában

Több lényeges kérdést is tisztáznia kell a Békési Járásbíróságnak abban az ügyben, amelyben az ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol két, korábban a helyi idősek otthonában dolgozó nőt. Mint arról már beszámoltunk, egy idős ápolt hunyt el tavaly tavasszal.

A csütörtökön kezdődött tárgyaláson ismertetett vádirat szerint a másodrendű vádlott – aki az ominózus reggelen lakókat mosdatott – tavaly április 18-án több üdítős üveg mellett az egyik idős asszony éjjeliszekrényén hagyott felcímkézetlen flakonba töltött tisztálkodó-, illetve fertőtlenítőszert. Az elsőrendű vádlott megetette a sértettet, majd a flakonból – víznek gondolva a folyadékot – megitatott egy-két kortyot belőle. A sértett rosszul lett, és a kórházba szállítását követően meghalt.

A vádiratot ismertető dr. Gaál Péter ügyész egyebek mellett elmondta, az orvosszakértői vélemények szerint közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn az idős asszony halála és aközött, hogy ivott a szerből. Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a két nőt, és amennyiben az úgynevezett előkészítő tárgyaláson beismerték volna mindezt, 1 év 6 hónap próbára bocsájtást kezdeményezett volna velük szemben. A vádlottak egyike sem ismerte el azonban a bűnösségét, miközben végzésével a bíróság – a vádirattól eltérően – foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés minősítést állapított meg.

Az ügyben még jó néhány tényt kell feltárni, amire dr. Virág Veronika bíró is felhívta a figyelmet. Az első kérdés, amire mind az elsőrendű vádlott ügyvédje, mind a bíró, mind a sértett lánya figyelmezetetett, hogy az orvosszakértői vélemény és a nyolc hónappal később kelt kiegészítés között különbség van. Előbbi közvetlen, utóbbi közvetett ok-okozati összefüggést jelez a fertőtlenítőszerrel való itatás és az idős asszony halála között. Dr. Virág Veronika ezért újabb orvosszakértői véleményt kért.

Az elsőrendű vádlott a vádiratban elhangzottakkal szemben hangsúlyozta, nem észlelte, hogy a flakonban található folyadéknak a víztől eltérő állaga lenne. Az idős nő kérte, hogy „most már vizet is kapjon”. Ezután csavarta le a kupakot, és szagolta meg a folyadékot. Ekkor döbbent rá, hogy baj van. Ugyancsak az elsőrendű vádlott világított rá, hogy a sértett nem a fertőtlenítő megivása után lett rosszul, hanem azt követően, amikor utasításra tejet itatott vele, vélhetően, hogy így közömbösítsék a lenyelt szert. Az elhunyt asszony lánya szerint ez nem számított szakszerű ellátásnak, értetlenségének és felháborodásának adott hangot a történtekkel kapcsolatban.

A csütörtöki tárgyaláson kiderült, hogy az idősotthonban azokat a lakókat, akik már nehezebben képesek az étkezésre, folyadék fogyasztásra, úgynevezett sportkupakos palackokból itatják. Az említett palackon nem volt jelzés, a felhígított szer kinézete pedig megegyezett a vízével.

Februárban folytatódik az ügy

Az elhangzottak szerint az intézményben gyakran előfordult, hogy az említett üvegekben tároltak szappant, csakhogy a tisztálkodószer általában sűrű kék, zöld vagy éppen rózsaszín volt, sosem áttetsző, az áttetsző fertőtlenítőszert nem használták fürdetésre.

Szintén tisztázásra szorul, hogy a másodrendű vádlott milyen körülmények között vállalta magára, hogy ő felejtette a fertőtlenítőszeres palackot az éjjeliszekrényen. Különösen érdekes ez a kérdés, mert a nő szokása az volt, hogy már a folyosón kitöltötte a tisztálkodószert a lavórokba, és a sértettet nem is ő fürdette, bár segédkezett benne.

A bíróság nem hozott döntést az ügyben. A következő tárgyalást február 13-ra tűzték ki.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések