A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, immunerősítő: 10 étel, ami tele van D-vitaminnal

A legjobb D-vitamin-források az őszi-téli szezonban immunerősítőnek is kiválóak.

A D-vitamin a szervezet optimális működéséhez nélkülözhetetlen. Számos kutatás mutatott már rá jótékony hatására, legfőbb forrásaként a napfényt tartják számon.

A D-vitamin pótlása védi a csontok és az izmok egészségét, erősíti az immunrendszert, de több kutatás rámutatott már, hogy hatékony a mozgásszervi fájdalom csillapításában, míg más tanulmány a gyulladások csökkentésében is hasznosnak találta, sőt, a rák megelőzésében is fontos tápanyagról van szó.

A D-vitamin pótlásához elsődleges fontosságú a napfény, de ennek hiányában kapszulás formában is bevihető a szükséges mennyiség. A napi javasolt beviteli érték 1500-2000 Nemzetközi Egység, de a tanulmányok azt bizonyítják, hogy túladagolás napi 50 ezer nemzetközi egység fölött vagy hiperkalcémia esetén fordul csak elő.

Az étrendből származó D-vitaminnál ettől biztosan nem kell tartani, ráadásul az étel a zsírban oldódó vitamin felszívódásához is optimális feltételeket biztosít.
A D-vitamin legjobb forrásai a halak: 100 gramm konzervtonhal akár 236 Nemzetközi Egység D-vitamint is tartalmazhat, ráadásul szelénben és A-vitaminban is gazdag.
A halak közül a hering D-vitamin-tartalma kiemelkedően magas: frissen 1628 NE van benne 100 grammonként, de feldolgozva is legalább 680-nal lehet számolni. A sótartalomra figyelj magas vérnyomásnál!
A marhamáj is remek forrása a vitaminnak, 100 grammonként 40-50 Nemzetközi Egységet is tartalmazhat. A belőle készült ételek vaspótláshoz is javasoltak.
A tojásnál ideálisabb reggeli talán nem is létezik: egyetlen tojás sárgája 18-39 Nemzetközi Egység D-vitamint tartalmaz, de számos vitamin és ásványi anyag forrása is.
A gomba is jó forrása a D-vitaminnak. Egy tanulmány szerint a kucsmagomba pontosan D2-vitaminban, azaz ergokalciferolban gazdag, ami rákmegelőző hatású.
A tőkehalmáj a legjobb D-vitamin-források egyike: olajában teáskanalanként 450 NE van, de a konzerv formában kapható máj is bőven tartalmazza a vitamint.
Érdemes megkedvelni a tengeri herkentyűket: a garnélarák 100 grammonként 152 Nemzetközi Egység D-vitamint tartalmaz, és szelénben is gazdag.
A sajt is jelentős D-vitamin-forrás: 100 gramm cheddarban 24 NE van, a parmezánban 21, az edamiban és a goudában 20, a kecskesajtban pedig 22. De kalciumtartalmuk is magas.
A teljes tej 51 Nemzetközi Egységet tartalmaz, de a vaj és a túró is remek vitaminforrás.
A rizsitalból készült ételek is tartalmaznak D-vitamint, hiszen az italban deciliterenként 42 NE van, többségük ráadásul további vitaminokkal dúsított, ami segítség a laktózérzékenyek vitaminpótlásában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések